‘Laat Netflix meebetalen aan series van de NPO’

Het zou een goed idee zijn van de NPO om Netflix te betrekken bij toekomstige dramaproducties. Dat vindt Hollands Hoop-scenarist Franky Ribbens, zegt hij in het AD. Het dramabudget van de NPO stijgt aanzienlijk als partijen als Netflix meefinancieren. De Vlaamse publieke omroep maakt nu bijvoorbeeld met steun van Netflix de nieuwe misdaadserie Undercover. Zo’n samenwerking kan in ons land ook goed werken, zegt Ribbens. “Dus al vanaf het begin laten meefinancieren.”

Netflix kan dan leunen op de expertise van de NPO en zelf profiteren van de internationale distributie. “Lokaal drama kan ook interessant zijn voor het buitenland. Het Scandinavisch gesproken The Bridge en het Spaanse Casa de Papel (Netflix) wordt toch ook overal gezien?

De NPO verdient vervolgens weer geld terug van de views op Netflix. “Op die manier vloeit ook weer geld naar ons terug. Dat lijkt me beter dan zoveel mogelijk series uit één budget zien te persen.”

Door bezuinigingen bij de NPO komt BNNVARA nu met een eigen productiehuis, die zal worden geleid door Robert Kievit. Hij vertelt: “Door het meer zelf te doen, zie je ook meer van het budget terug op het scherm. De lijntjes zijn korter. Maar we blijven ook met andere producenten samenwerken hoor, we zijn een publieke omroep en geen bv.

De NPO experimenteert nu al met het verkopen van rechten van reeds bestaande dramaseries aan Netflix. Zo zendt de videodienst bijvoorbeeld de serie Vuurzee uit.

Het AD-artikel ‘Eeuwig opboksen tegen Netflix’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen