‘Eén Oranje-wedstrijd even duur als 30 keer Nieuwsuur’

De NPO heeft de rechten van Oranje tot 2022 gekocht: vandaag werd het bekend, maar de deal was maanden geleden al beklonken. Het is al die tijd stilgehouden uit angst voor negatieve reacties van publiek en politiek. Dat zeggen insiders vandaag in NRC Handelsblad. Men ergert zich er immers aan dat de NPO bezuinigt op journalistiek. Het NRC: “Wel geld steken in sport, niet in journalistiek en levensbeschouwing. Van die 9 ton per wedstrijd kan je pakweg 30 afleveringen van Nieuwsuur maken.”

De NOS betaalt volgens de betrokkenen 800.000 tot 900.000 euro per wedstrijd, in totaal oplopend tot een bedrag van 24 tot 28 miljoen euro over een periode van vier jaar. Daar komen de kosten voor de eindtoernooien en de productie nog bij.

De omroep ontkent en zegt dat het bedrag lager ligt dan de bedragen die in het verleden betaald zijn. Volgens het NRC betaalde SBS 6, dat de kwalificaties van 2004 tot en met 2014 uitzond, 1 tot 1,2 miljoen euro per wedstrijd.

Feit is dat het voor de kijker niet veel uitmaakt of een voetbalwedstrijd nou op NPO 1 of op SBS 6 te zien is: de hoeveelheid reclame is gelijk, alleen de analyses verschillen.

Toch grijpt de NPO voor de rechten flink in de belastingbuidel, terwijl ze volgend jaar 62 miljoen euro moet bezuinigingen. Andere Tijden, Brandpunt+ en Tegenlicht zijn de eerste slachtoffers.

RTL en SBS ergeren zich al jaren aan de te hoge biedingen van de NOS op sportrechten. Vanwege het veranderend kijkgedrag willen RTL of SBS, in tegenstelling tot vroeger, niet veel meer bieden op voetbal dan het oplevert. En dat is per wedstrijd niet meer dan zo’n 400.000 euro, aldus NRC.

De NOS heeft niet meegeboden op de rechten van de Champions League. Die heeft Talpa TV in huis weten te houden voor 9 miljoen euro per seizoen, maar liefst 6 miljoen euro minder dan vorige seizoenen, weet NRC.

Het NRC-artikel ‘NPO moet bezuinigen, maar Oranje mag wél wat kosten’ kunt u hier lezen.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen