EO tegen opheffing afzonderlijke publieke omroepen

De EO is er geen voorstander van om de afzonderlijke publieke omroepen op te heffen en over te stappen naar het BBC-model. Dat zegt omroepbaas Arjan Lock bij HP/DeTijd. Niet alleen de NPO heeft zijn baasjes en bobo’s, maar daaronder hangen ook nog eens elf afzonderlijke omroepen. Critici vinden dat maar log en duur, maar Lock wijst op het onderzoek dat de NPO een van de goedkoopste omroepen van Europa is. “Laten we elkaar nou geen verhalen gaan vertellen over log en duur.

Lock vindt het juist ‘de charme van een democratie dat je het met elkaar doet’. “Er zijn voorbeelden genoeg van centralisaties die uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Ik durf er een flesje wijn op in te zetten dat dat ook voor de publieke omroep geldt. De creativiteit in het bestel zal er juist aan ten onder gaan.

De kritiek dat een verzuilde NPO niet past in een ontzuild land, deelt Lock niet. “Wie zich dat afvraagt, kijkt met een verzuilde blik naar iets wat niet meer verzuild is. Onze omroepen hebben een transitie ondergaan en zich prima aan de tijdgeest aangepast.”

De NPO kent nu zes A-omroepen: AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, EO, VPRO en Omroep MAX. Daarnaast zijn er drie aspirantomroepen: HUMAN, WNL en PowNed. Daarnaast zijn er nog de taakomroepen NOS en NTR.

Ik ben het eens met de keuze om van 22 naar 8 omroepen te gaan, maar je moet dat niet nog verder laten afkalven. Met het huidige aantal behoud je voldoende scherpte.”

HP/DeTijd liet ook een tegenstander van het huidige omroepstelsel aan het woord, Erik de Zwart. Zijn mening leest u hier.

Foto: EO, Willem-Jan de Bruin

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen