Dit jaar miljoen minder kijkers voor Koningsdag

Geplaatst op za 28 apr 2018 om 8:15

De kijkcijfers van het Koningsdag-verslag waren vrijdagmiddag niet zo hoog als vorig jaar: er keken tussen 10.45 en 13.45 uur bijna 2 miljoen mensen (75 procent) naar de uitzending op NPO 1. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Vorig jaar keken er ruim 3 miljoen mensen en het jaar ervoor zelfs 3,3 miljoen mensen naar Koningsdag. Niet eerder deze eeuw keken er zoveel mensen naar het jaarlijkse NOS-verslag van Konings- of Koninginnedag als in dat jaar, 2016. 

De kijkcijfers van 2017 en 2016 lagen veel hoger dan in de jaren ervoor, vermoedelijk door het (voorspelde) slechte weer in beide jaren. In 2015 keken er 2,6 miljoen mensen en het verslag van de eerste Koningsdag in 2014, toen het erg mooi weer was, trok 1,8 miljoen kijkers.

Ook de Koninginnedagen met koningin Beatrix waren niet meer dan 3 miljoen kijkers gewend. Van de laatste tien Koninginnedagen werden die van 2010 (2.561.000 kijkers) en 2002 (2.596.000) het meest bekeken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima liepen op Koningsdag 2018 een rondje door Groningen. Ook al hun dochters waren meegekomen.

Foto: NOS
32 Reacties op “Dit jaar miljoen minder kijkers voor Koningsdag”


 1. KingAlert

  De kijkcijfers van het Koningsdag-verslag waren donderdagmiddag niet zo hoog als vorig jaar:

  Een waarheid als een koe MC , Afgelopen donderdagmiddag was het 26 april en Koningsdag wordt op 27 april gevierd en dat was dit jaar een vrijdag.

  Trusten

 2. dynamische dennis

  De propagandamachine die door de NOS wordt aangeslingerd op Koningsdag is echt hemelschreiend. Maar goed, de NOS zit al decennia bij de RVD op schoot dus what else is new.

 3. Paul de Wit

  @KingAlert,
  Hahahahahaha

 4. Wij Kijken Nooit

  Ook dit jaar hebben wij deze poppenkast overgeslagen.

  In alle verzorgingshuizen staat NSO1 wel aan natuurlijk.

  @dd8:28,
  Inderdaad!

 5. KingAlert

  Ze letten op. Goed verbeterd MC

 6. Sven L.

  Het was dan ook prachtig weer gisteren. Zonnetje, biertje/wijntje, live muziek. Dan ga je toch niet voor de buis zitten..? Ik zie het overzicht wel in het late journaal..;-)

 7. Clio

  En mensen denken dat lineare TV niet op z’n retour is. Zelfs bij fossielen magneet NPO worden de kijkcijfers minder.

 8. @Clio

  @Clio Jij bent op je retour want je roeptoetert altijd het zelfde hier. Waarom en voor wie? Hou gewoon je mond man

 9. Clio

  Moet je niet naar de soos?

 10. scott_0

  Clio is een h0er. Zuigen voor een euro.

 11. west

  Ja iedereen zat weer buiten met zijn rommelmarkt spullen , EN WAT EEN PUBLIEK IN
  ihilversum Bussum huizen ze waren allemaal op straat , en ik zag er niet èen met een draagbaar tv je naar de tv kijken, maar gezellig dat het overal was!!!
  Alleen een kopje koffie in de Kerkstraat wel erg duur een kartonnen bekertje half gevuld was 4 euro en pinnen kon niet ,wat de uitbater wil op konigs dag alles zwart natuurlijk Nou ik drink mn kopje koffie wel weer bij de Hema , wat bij die oplichter kom ik niet meer!!

 12. Henkie

  Clio is een baas

 13. Trui

  West wat ben je toch een gierige zeur

 14. west

  @ TRUI @ Neen ik ben geen zeur ,iedereen mag van mij verdienen!! maar heb een hekel aan oplichtersen , en uitbaters die de boel voor woekerprijzen verkopen ! Hoe zou u reageren als je voor letterlijk 4 slokken koffie , want meer was het niet 4 euro moest betalen? .Ik hoef niet op een euro te kijken maar ben wel prijsbewiust !

 15. Otto Groeneveld

  Dat er nog zoveel mensen zijn die geloven jn dit onzinnige sprookje. Ieder weldenkend mens hoort een tegenstander te zijn van de monarchie. Afgezien of ze nou lachen en zwaaien naar het gepeupel het gaat om de enorme hoeveelheden geldstromen ieder jaar naar deze familie gaat en de staatsvorm.

 16. Claire

  @ Clio

  Ik vind je enig!

  Heb gisteren als fossiel hahahahah erg grappig, wel gekeken en dat ga ik niet meer doen. Onze Koning vind ik lachwekkend simpel en Maxima moet even haar Nederlands opfrissen want dat is niet om aan te horen.

  Couldn`t Understand A Word:

  https://www.youtube.com/watch?v=YpiAhxaE_oI

  De kinderen vind ik enig wat een leuke meiden en wat een mooi haar hebben ze alle drie.

 17. qr10

  in groningen waren ook maar 40000 mensen,
  dat is toch niks,
  nu is groningen wel een erg communistisch , maar toch ?
  tja, en tv,
  wie boeit die familie??
  een paar oudjes, en de bijbel belt,[maar die hebben geen tv]
  dus ……….afschaffen die poppenkast, voegt niets toe aan een mensenleven,
  allemaal overbodige luxe

 18. Tim

  De uitzending was ook een aanfluiting. Het was alleen maar politiek geklaag van zich miskend voelende Groningers. Met Koningsdag had het weinig te maken.

 19. Wollter

  Mijn interesse in deze zakkenvullende familie is ook een stuk minder geworden de laatste jaren.

 20. SOLANGE

  Kijk liever naar Jiskefet

 21. Dirk

  Welke idioten kijken nou nog naar deze operette familie

 22. Lodewijk

  Zo de 350 miljoen euries weer verdient. Walgelijke vertoning.

 23. Charles

  Deze zakkenvullende familie zorgt voor miljarden aan export domoortje. Laat je eerst eens goed informeren voordat je onzin roept. Vreselijk gelachen dat mevrouw exhumberto tan aan een jongetje vroeg wie hij wilde zien doelend op een van de koninklijke familie. Hij gaf een totaal ander antwoord: namelijk zijn vriendinnetje hahahaha wat een domme vragen stelt die blonde gooise matras toch. Astrid was er gelukkig ook dat maakte een hoop goed.

 24. Japie

  Maxima praat nog steeds als een boerentrien en moest maar eens bijscholing nemen.
  Is Amalia nog steeds niet op dieet?
  Prinses Alexia wordt een heel mooie vrouw!

 25. Dirk

  Charles je denkt toch zeker niet dat die Willem ook maar een order binnen haalt , daar gaan vaak maandenlange onderhandelingen aan vooraf .zowel technisch en financieel.maar droom maar lekker verder met je sprookjes prins.

 26. Logisch dat we niet kijken

  Logisch dat Nederland niet kijkt. Dit opgeblazen gedoe gaat nergens over. Domheid is troef. Nederland is bezig met een simpel volksfeest waar als je het beschouwend bekijkt en er echt over nadenkt het schaamrood op de kaken komt.

  Een familie die er jaarlijks € 350 mio door heen draait is niet meer van deze tijd.
  Monarchisten en de vvd doen er alles aan om deze familie in het zadel te houden.
  Heeft niets met democratie te maken. Een gekozen president is logischer democratischer en kost minder. Wanneer denkt Nederland na en heeft er genoeg van.

  Overigens is Koning Willem een prima kerel hoor maar laat hij zich waarmaken in een bedrijf. Gewoon soliciteren, belasting betalen, vermogen openbaar maken, in zijn eigen huis wonen etc etc net als u en ik. En zijn hele familie gaat gewoon weer aan het werk en voor zich zelf zorgen net zoals bij u en mii.

 27. west

  Gelukkig dat jullie hierboven maar een speld in een hooiberg zijn !
  00. 00 .00.01 % is tegen het koningshuis dus wat willen jullie nou !!!
  en ….. hebben jullie nog wat goede zaken gedaan gisteren , of goed vermaakt
  op de koningsdag ?

 28. Tijmen

  Koning pils met zn vadsige Amalia

 29. niet best west

  @west

  Even de cijfers op een rijtje. Geen onzin verkopen.

  Draagvlak monarchie

  Het draagvlak voor de monarchie blijft stabiel met 68 procent, al ligt het lager en schommelt het iets meer dan tijdens het koningschap van Beatrix.
  15 procent ziet liever dat Nederland een republiek wordt met een gekozen staatshoofd.
  Maar 32% heeft niets met de monarchie. bron NOS.

 30. Einde van NL

  Als het koningshuis ons enige probleem was dan zou ik er zelfs voor tekenen. Ben niet voor, ben niet tegen, maar het wordt wel heeeeeéééééul langdradig…same as it ever was, same as it ever was. Ieder jaar weer hetzelfde feestjes, overal, van blij-met-onszelf. Gaat echt vervelen. Net als de kerstdagen of zoveel feestdagen, ieder jaar moet men zich er doorheen slepen. Zelfs voetbalwedstrijden en sport is altijd weer van hetzelfde eentonige gedoe voor het gepeupel het hersenloze volk van brood en spelen.

  Misschien is het tijd voor spektakel, tijd voor een derde wereldoorlog, geen vreten op tafel, niet omdat er geen eten meer is, maar ook geen tafel meer is om aan te zitten. Dan komt misschien eindelijk eens bovendrijven in de koppen wat in dit leven belangrijk is en hoe onbelangrijk de shows, met de eigen-scheten ruiken-het-lekkerst, waren.

  Of een groot stuk ruimtesteen van kilometers groot ploft op Vernederland die niemand zag aankomen, dan wordt dat hopelijk de laatste onderste steen.

 31. west

  @ niet best west
  wil wel eens weten als koningdag wordt afgeschaft ,dan staat heel het Nederlandse vilk op zn achterse poten! Wil dan wel eens kijken of men dan nog zo antie koningshyuis is!

 32. Tijmen

  K

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.