RTL Group stijgt, RTL Nederland daalt: Sauvé legt uit

Geplaatst op Fri 09 Mar 2018 om 12:30

De winst van RTL Nederland is in 2017 met bijna 10 procent gedaald, terwijl moederbedrijf RTL Group de winst juist zag stijgen. Volgens Sven Sauvé, de directeur van RTL Nederland, is dat prima verklaarbaar. Ons medialandschap is een stuk progressiever dan dat van de andere landen waar RTL actief is, zegt hij in NRC. “De totale lineaire kijktijd daalt in Nederland harder dan in de ons omringende landen. Daardoor zijn de reclame-inkomsten ook harder gedaald dan in deze landen.

De lineaire kijktijd in Nederland is vorig jaar met drie procent gedaald tot 178 minuten per dag. “En het marktaandeel van RTL is afgenomen door de toenemende concurrentie, mede door meerdere kleinere zenders.

Daarnaast wordt er in Nederland steeds meer digitaal geadverteerd en die inkomsten gaan vaak niet naar traditionele lokale spelers als RTL of SBS. “Deels komt dat ten gunste van RTL, maar grotendeels van internationale spelers”, zegt hij, wijzend op onder meer Google en Facebook.

Tot slot is RTL veel geld kwijt aan Videoland, het lokale alternatief van Netflix. De RTL’s in andere landen werken volgens Sauvé níet aan zo’n dienst.

Foto: RTL
15 Reacties op “RTL Group stijgt, RTL Nederland daalt: Sauvé legt uit”


 1. Ron

  Het is niet te zien aan de content dat er veel geld in Videoland gestopt wordt…. Was het maar zo’n feest. Focus op Nederlandse content i.p.v. aangekochte series en films, dat is voor de Netflixen van deze wereld.

 2. danny

  er komt gewoon ontslag aan, we gaan kapot

 3. Dus.

  De ‘winst’ is gedaald. Dat betekend niet dat ze geld verliezen, maar dat ze minder geld verdienen….

 4. Vaartje

  ” Ons medialandschap is een stuk progressiever dan dat van de andere landen waar RTL actief is”
  ” De totale lineaire kijktijd daalt in Nederland harder dan in de ons omringende landen”

  Typisch oorzaak gevolg. Hij kan hier verandering in brengen door te stoppen met de linkse prietpraat en swj. Concreet voorbeeld: RTL was de eerste die zwarte piet liet vallen. Dit heeft ze zoveel goodwill gekost.

 5. Said

  Simpele uitleg !

 6. DAAN

  Tot slot is RTL veel geld kwijt aan Videoland, het lokale alternatief van Netflix. De RTL’s in andere landen werken volgens Sauvé níet aan zo’n dienst. ???

  Waarom gaat RTL dan niet videoland voor heel Europa beschikbaar maken?
  RTL zit namelijk ook in heel Europa?

  Disney gaat zoon 5 miljard per jaar inverteren in video producties!
  en dat heb je nog Netflix

  Dan kan RTL Nederland wel ze spullen gaan pakken en terug naar Luxemburg

 7. Anouk Smullers

  Sven, jij gaat eruit. Weet je zelf ook wel

 8. Adriaan

  Nederland heeft een veel te klein taalgebied voor die amper 500 bekende Nederlanders die te pas maar voor al te onpas hun ZZP zolderkamer mening ventileren met al of niet hun nieuwe boekje, nieuw cd tje, nieuw programmaatje of nieuw filmpje/toneelstukje, het zijn irritante kennissen geworden die veel te veel op visite komen.

 9. Mediaprak

  Mr Sauvé vergeet een aantal punten welke nu niet echt meegeholpen hebben aan de winstgevendheid van RTL Nederland; het afbouwen van RTL Z. Het uitblijven van het legaliseren van de gokmarkt en bovenal, de afname van marktaandeel van het vlaggenschip RTL 4. Waardoor de advertentie tarieven onder druk komen te staan. Daarnaast wil het publiek (al jaren zie succes in VS van HBO) geen films en series zien welke om de 12 min worden onderbroken door reclame blokken. Zie vlucht Netflix kijkers en weet de openbare omroep blijkbaar beter wat het publiek wil zien dan RTL (welke veels te lang is blijven hangen in hulp shows, overladen met sluikreclame.

 10. Hannibal

  Misschien moet RTL is wat minder “progressief” worden in Nederland en wat meer voor de kwaliteit gaan?

 11. Sven L.

  Ik zou van RTL5 de etalage maken voor Videoland. Begin met kwalitatief goede series en blockbuster films zónder tussentijdse reclame, of hooguit 1 x.

  En ik vind dat RTL ook met zichzelf concurreert met themakanalen als Lounge, Crime, Telekids.

  Gooi alles onder 1 noemer; RTL Videoland en laat de mensen maar betalen. Er is zóveel overlap in dat bedrijf en dat kost tonnen.

 12. Clio

  Snap niet dat ze RTL Z zo verknalt hebben.

  Ten eerste was er al amper algemeen nieuws op te vinden. Nu je in de middag op 4 ook al geen nieuws hebt dacht ik het daar te kunnen vinden niet dus. Het was vanaf het begin al slecht en ze hebben het alleen maar erger gemaakt.

 13. TopofFlop

  Ik lees hierboven goede ideeën voor RTL5, Videoland en RTLZ. RTL Nederland leest u mee?

 14. Thomas

  Trekpop Sven vergeet te zeggen dat het dankzij hem een zooitje is bij RTL en dat niemand meer met plezier naar zijn werk gaat omdat heel weinig collega’s hem respecteren. Dat voel je aan alles. Bert is nog maar net weg en RTL zakt als kaartenhuis in elkaar. Sven heeft werkelijk geen idee. Zullen wel 100 man moeten vertrekken daar want directie moet wel de bonus binnen harken. Triest. Was een mooi bedrijf. Sven zal zelf al wel bezig zijn om voor zichzelf een mooie escape te regelen. bah.

 15. Patrick

  Mayday mayday going down going down

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.