Eredivisie blijft tot en met 2022 gewoon bij de NOS

Geplaatst op Sat 17 Mar 2018 om 10:30

De samenvattingen van de Eredivisie blijven ook de komende vier seizoenen gewoon te zien bij de NOS. Het contract met Eredivisie Media & Marketing (van grootaandeelhouder FOX) liep nog tot medio 2019, maar is nu verlengd tot medio 2022. Dat heeft de omroep laten weten. Ooit leek het erop alsof NOS de Eredivisie kwijt zou raken aan FOX, maar die zender heeft er nooit voor gekozen om de samenvattingen exclusief uit te zenden. Ook de komende jaren gaat ze dat niet doen.

Dit houdt in dat de samenvattingen van de Eredivisie de komende jaren op dezelfde, vertrouwde wijze bij de NOS te zien zijn. Zowel op de televisie als online. Hetzelfde geldt voor de live-verslaggeving op de radio bij NOS Langs de Lijn.

Geert Hofman, waarnemend algemeen directeur van de NOS, is buitengewoon verheugd over de nieuwe verbintenis: “De NOS doet al meer dan vijftig jaar verslag van de Eredivisie. Tot grote tevredenheid van onze twaalfde man: de kijkers van Studio Sport en de luisteraars van Langs de Lijn. Dat we dit kunnen blijven doen, is een blijk van waardering voor de manier waarop wij de Eredivisie voor een breed publiek toegankelijk maken. Voor ons en voor de publieke omroep als geheel. Het bord op schoot blijft.”

Dit is echt topnieuws“, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. “De Eredivisie is de belangrijkste competitie voor de voetballiefhebber in dit land. Niet altijd het beste voetbal, wel de beste verhalen en de meeste beleving. De Eredivisie is week in week uit het gesprek van de dag. Wij volgen dat op die typische NOS-manier en dat we dat nog jaren kunnen blijven doen, is heel goed nieuws.”

De directie van EMM, bestaande uit Frank Rutten en Marco de Ruiter, is blij met de continuering van de samenwerking met de NOS: “Al tien jaar is het onze missie om zoveel mogelijk mensen het Nederlandse voetbal te laten beleven, samen met alle Eredivisieclubs en hun helden. Voor alle live-wedstrijden kan men terecht bij FOX Sports Eredivisie en voor de samenvattingen bij onze alom gewaardeerde partner: de NOS. De interesse in het Eredivisievoetbal is onverminderd groot en met dit kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke tv-aanbod worden de fans op hun wenken bediend.”

De Eredivisie en de NOS kennen een lange geschiedenis. Op 5 april 1959 was de eerste uitzending van Sport in Beeld, de voorloper van NOS Studio Sport. Hele generaties zaten sindsdien op zondag ‘met het bord op schoot’ voor de televisie voor de samenvattingen van de Eredivisie. De uitzendingen van Studio Sport Eredivisie trekken wekelijks een breed publiek van ruim vier miljoen mensen. De zondagavondeditie om zeven uur is met gemiddeld 2,5 miljoen kijkers het populairst.d

Foto: NOS
23 Reacties op “Eredivisie blijft tot en met 2022 gewoon bij de NOS”


 1. Diderick

  Hele vreemde gang van zaken. Plat amusement mag zogenaamd niet op de publieke omroepen, maar de eredivisie uitzenden is vanzelfsprekend. Te absurd voor woorden.

 2. A.Zijn

  Nu alle andere voetbalrechten nog. Benieuwd wat daarmee gaat gebeuren. Zal RTL volledig buiten de boot gaan vallen? Mijn voorgevoel zegt dat Ziggo Sport en Talpa Network op de voorste rij zitten. Een goede mix heeft mijn voorkeur. Niet steeds dezelfde gezichten rondom een wedstrijd.

 3. b

  Mooi zo.

 4. Wyatt

  Voetbal wordt steeds minder aantrekkelijk voor lineare commerciele zenders. De rechten worden duurder en de inkomsten ervan worden minder.

 5. Boris

  Voetbal hoort bij de NOS. Wat hebben we ons doodgeergerd in de talpa/rtl-jaren.

 6. Gerard

  Een een keer ophouden met dat “bord opschoot” verhaal. Pure onzin.Het is ook nooit bedacht door ene mijnheer Smeets. Daar komt bij dat de voetbalverering wel een beetje afgelopen is.

 7. west

  @ Diedereick een publieke omroep hoort gewoon samenvattingen uit te zenden, dat is hun taak, dat is ook bij de BBC zo Match of the day ,SPORT heeft niets te maken met plat amusement , daar hebben we RTL voor, die zijn daar specialisten in
  getuige IHVH TV KANTINE en de domheid van GORDON WENDY en dergelijke personen
  Weet nog…. dat de samenvattingen bij de com tv was? Oh wat was iedereen blij dat het weer na zoveel jaar naar de NOS ging , lekker kijken met je bord op je schoot!!!

  Dus als je wilt klagen ,,, dat mag, maar wel met een onderbouwing
  en die heb je niet !

 8. André

  Als er twee of meer commerciële omroepen belangstelling hebben, zou het een regel moeten zijn dat de publieke omroep niet mee mag bieden. Het brengen van voetbal samenvattingen dient geen enkel publiek doel op deze manier.

 9. west

  @ ANDRE wat doet u voor de kost, bemiddelaar voor com zenders? en waarom zouden p o niet mee mogen bieden? Omdat ze teveel geld hebben of zo,
  Is wel een beetje een dictatuur in een vrije tv markt van aanbieders !!
  en als u het nog niet wist , de CPN is gelukkig allang opgeheven !!!

 10. Kees

  @West ga eens Talpa vuren ofzo dat RTL IHVH uitzend wilt niet zeggen dat zij het gemaakt hebben. Als je iemand wilt bashen ga eerst onderzoek doen.

 11. Diderick

  @west

  Sport is onderdeel van plat amusement. Wat is het anders? Het bestaat alleen maar producten en diensten te verkopen. Zelfs bij een suf interview staan ze voor gigantische borden met reclame. Het zijn volwassen mannen die een saai spelletje spelen. Je hebt er helemaal niks aan. Oftewel precies geschikt voor RTL of SBS. Die zijn van de reclame.

  Bovendien is voetbal niet meer van deze tijd. De stadions zijn amper vol te krijgen, de enige reden dat het nog bestaat in deze vorm is onder andere door de NOS. Die betaalt nog belachelijke bedragen voor de uitzendrechten, omdat die oude mannen die het daar voor het zeggen hebben verslaafd zijn aan hun voetbal. En ondertussen negeren ze al het nieuwe.

 12. jan

  Ach het belastinggeld klotst toch tegen de plinten bij de SStaatSSomroep. Het geld brandt in hun zakken

 13. Ad

  Goed dat het in deze vorm doorgaat. Uitzenden van hele wedstrijden hoort achter de decoder, anders ga je maar naar het stadion.
  De kosten voor de samenvattingen kunnen deels gedekt worden door Studio Voetbal te schrappen. De vooringenomenheid (eerst Ajax, dan de rest) en het geneuzel over transfers en trainerswisselingen (soort voetbal Privé) zijn de publieke omroep onwaardig.

 14. Prima geregeld

  Gelukkig voor de kijker dat dit zo is uitonderhandeld.

  De kijker is mede met de nos de winnaar. Stel je voor dat het de commerciele zou gaan dan was het afgelopen met de eredivisie. cL en EL zijn ook naar de knoppen geholpen door de droeftoeters van RTL en SBS.

 15. Johan

  Als belasting betalende niet in voetbal-geïnteresseerde kijker ben ik helemaal geen winnaar maar verliezer.

 16. dirk

  Goeie keuze om weer voor de nos te kiezen ,alles reclamevrij in een uurtje te kijken.maar hou alsjeblieft op met dat achterlijke bord op schoot.

 17. Laurens

  Zeer benieuwd wat er met de CL/EL gaat gebeuren!
  John de Mol is op rooftocht voor de mannen van VI, maar zij gaan denk ik alleen als de Mol een mooi pakket voetbal binnenhaalt.

 18. A.Zijn

  @Laurens Ook de knvb beker samenvattingen (+ live halve finales/finale), oefenwedstrijden van oranje & ek/wk kwalificaties komen na dit seizoen vrij. Ook Ziggo Sport moet weer gaan bieden op de Spaanse competitie en het Duitse voetbal (nu Fox Sports) komt volgens mij ook weer vrij.

 19. aammehoela

  Heel goed nieuws. Dit betekent dat we om 5 voor acht klaar zijn. Bij de CO (denk aan Talpa) betekent het dat we 3×8 minuten reclame, die irritan te, vervlo ekte, achterlij ke, -tigste keer uitgezonden, moeten kijken. Gelukkig zijn we hier de eerste jaren van verlost.
  En wat de CL betreft: nu ze het gaan verdelen over 2 speelronden op 1 avond zullen de kijkcijfers nog verder naar beneden gaan. Om dinsdag, woensdag en donderdag (EL) iedere keer 2 wedstrijden live te kijken wordt je op een gegeven moment tureluurs van het kijken. Neem hierbij dat je op de andere avonden ook nog live voetbal hebt dan weet je genoeg. Dan denk ik echt: lang leve de samenvattingen. Daarom, Veronica de wedstrijden van CL live uitzenden en op NPO 3 tussen 11 uur en 12 uur de samenvattingen van de CL.

 20. Clio

  Mensen die denken dat al het andere voetbal naar SBS gaat…

  Ziggo Sport heeft voor de komende drie seizoenen de uitzendrechten verworven van de UEFA Champions League. Het gaat om de rechten voor de live-uitzendingen en samenvattingen van alle wedstrijden op televisie en internet.

  Die waren de afgelopen jaren in handen van tv-zender SBS en Sanoma. Naast de Champions League gaat Ziggo Sport ook de strijd om de UEFA Supercup, tussen de winnaar van de UEFA Champions League en de Europa League, jaarlijks uitzenden, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

  De zogenoemde open-net-rechten komen op een later moment weer op de Nederlandse markt. Ziggo Sport is de gratis sportzender voor digitale abonnees van de provider. Meer dan 4 miljoen mensen hebben Ziggo-tv en 3,1 miljoen mensen hebben internet van Ziggo.

 21. Clio

  Europa League gaat vast naar Fox Sports… waarschijnlijk een deal met RTL dat die wedstrijden van de NL clubs zullen uitzenden ofzo.

 22. aammehoela

  Hoe zit het dan met KPN klanten. Moeten die dan wel betalen voor het open net. Zo ja, dan maar geen CL-voetbal kijken of hooguit een enkele keer bij ZDF.

 23. Mediaprak

  Een deel van de CL en EL moet op een ‘open net’ te zien zijn. Probleem is dat de kijkcijfers van CL wedstrijden teruglopen en de vraagprijs juist omhoog. Voor huidige comm zenders dus niet interessant.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.