‘Stoere’ Humberto Tan neemt het op voor VI

Hoewel de mannen van Voetbal Inside zo ongeveer de aartsvijanden zijn van Humberto Tan, nam de RTL 4-ster het maandagavond in zijn talkshow wél op voor zijn collega’s van RTL 7. Dat was te zien in RTL Late Night. Tan liet Monica Overdijkink en Peter R. de Vries aan het woord, die beide aangaven niet wakker te liggen van de transgendergrap van René van der Gijp. Maar ook Tan zelf deed een duit in het zakje: “Het is misschien geen leuke grap, maar het is een grap en meer niet.

Monica Overdijkink, zelf transgender, had absoluut geen moeite met de grap van Van der Gijp. “Ja, het is een flauwe grap, maar ook niet meer dan dat. Ik was vooral verbaasd over de hele shitstorm die op Twitter losbarstte. Je kweekt door de jaren heen ook wel een olifantenhuid; ik ben niet meer zo snel beledigd. Ik snap het als andere mensen het kwetsend vinden, maar het is een flauwe grap en ik heb begrepen dat René er zijn excuses voor heeft aangeboden. Klaar, doorgaan.”

Is Nederland doorgeslagen, zoals Van der Gijp het noemt? “Dat ben ik met hem eens. Natuurlijk is het doorgeslagen. Los van die flauwe grap, wat ik veel kwalijker vind is dat er vandaag politieke partijen zijn die zich aansluiten bij een oproep voor een adverteerdersboycot. Dat is schandalig. Als politieke partij heb je je op geen enkele manier te bemoeien met de inhoud van welk programma dan ook. We wonen in een vrij land en programmamakers bepalen wat er in hun programma zit. Als politici zich daarmee willen bemoeien, vind ik dat een heel slechte zaak.”

VI is het geluid van de doorsnee voetbalkantine, vindt ook Overdijkink. “In heel veel voetbalkantines denken ze er ook zo over. Dat kun je vervelend vinden of niet, maar dat is nou eenmaal zo.”

Peter R. de Vries heeft ook smakelijk gelachen om de uitzending: “Toen ik het zag, moest ik er om lachen, ja. Ik vind dat echte emancipatie inhoudt dat je over zoiets een grap kunt maken. Je kunt erover twisten of het smaakvol is of niet, maar ik denk dat de intentie van René van der Gijp gewoon was om er een grap over te maken. Ik vind de opwinding daarover eerlijk gezegd buitenproportioneel.”

Misschien is dit wel het bewijs dat het ontzettend goed met ons land gaat. Dat De Luizenmoeder en de grap van René van der Gijp dagenlang het nieuws kunnen domineren en we kennelijk niets anders hebben om over te praten.”

Stoer

Tv-recensent Angela de Jong van het AD vindt het ongelooflijk stoer van Humberto Tan. “De meest verrassende steunbetuiging kwam uit de hoek van Humberto Tan”, vindt ze.

Wat hij maandagavond deed vond ik bijzonder stoer. En dat wil ik toch even benoemen. Want als er één iemand een geliefd mikpunt is aan de VI-tafel, dan is het Humberto wel. Zeker de laatste maanden. En uitgerekend hij nam het voor zijn plaaggeesten op.

Tan had de VI-heren ook kunnen terugpakken, geeft ze aan. “Of hij had ervoor kunnen kiezen om een boze transgender tegenover de relaxte transgender te zetten. Dat had waarschijnlijk nog spannender televisie opgeleverd ook. Maar dat deed hij dus allemaal niet. Hij stond er boven.

De volledige column van Angela de Jong kunt u lezen op de website van het AD. Gisteren schreef ze ook een column over VI. Daarin informeerde ze Hilversum dat het ‘gros van Nederland’ zo denkt als René van der Gijp.

RTL Boulevard

Voetbal Inside kon bij de collega’s van RTL Boulevard op minder steun rekenen. Daar mocht Bridget Maasland haar mening kwijt. “Ik denk dat je wel met twee maten moet meten. De Luizenmoeder is geacteerd. Dat is een samenraapsel van meerdere typetjes die je in één juffrouw Ank zet. Die mag dan alles zeggen en dat pikken we, want het is geacteerd en we kennen allemaal wel iemand die er iets van weg heeft.”

Bij Voetbal Inside heb je een programma waarbij iemand persoonlijk te kakken wordt gezet. Dan vind ik het helemaal niet zo erg als René van der Gijp die grap had gemaakt met Renate – het is een mannenprogramma – maar om daar nou een fout toneelstukje van te maken met die pruik… Daar ligt de grens.”

Beau van Erven Dorens was het niet met haar eens: “Wat vaststaat is dat iedereen of heel veel mensen keihard moeten grappen om dat soort grappen. Dat moet toch gewoon kunnen?

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen