Sterjournalisten NOS ergeren zich aan Rick Nieman

Veel kijkers, waaronder meerdere sterjournalisten van de NOS, hebben zich er zondagavond behoorlijk geërgerd dat Rick Nieman onze minister-president Mark Rutte tutoyeerde tijdens hun vraaggesprek op de late avond van NPO 1. Dat blijkt uit reacties op social media. Al aan het begin van de uitzending gaf Nieman aan dat hij een uur lang ‘je’ en ‘jij’ zou zeggen tegen Rutte in plaats van ‘u’. “Je zegt zelf eigenlijk ook altijd je tegen allerlei journalisten“, gaf de WNL-presentator aan.

Het was volgens Nieman een gezamenlijke beslissing. “We hebben afgesproken om elkaar te tutoyeren, want we zeiden: achter de schermen zeggen we eigenlijk toch altijd je en jij“, zei hij. Rutte daarop: “Het is elf uur ’s avonds, de mensen gaan dadelijk naar bed, dus laten we het een beetje persoonlijk houden.

Toch vonden veel mensen dat ge-je en ge-jij tegen de baas van ons land een beetje merkwaardig. Bovendien ontstond er daardoor een incrowd-sfeertje, aldus critici.

NOS-sterjournalist Arjan Noorlander: “Is het tutoyeren van de premier de nieuwe interviewtechniek? Klinkt wat kleffig, of is dit modern?

Wouter Zwart, ook van de NOS: “Eens. Niet tutoyeren. Beetje meer afstand lijkt me beter.

NOS-ster Jos Heymans: “Beste Rick, het klopt dat Rutte mij nog nooit met u heeft aangesproken, tenzij als grap. Maar dat belet mij toch niet hem aan te spreken met u en meneer?

Het gaat inderdaad niet om hoe je elkaar achter de schermen aanspreekt, maar hoe je het ambt publiekelijk benadert, vindt BNR-baas Sjors Fröhlich: “Of is vousvoyeren respect voor het ambt?

Ron Vergouwen, tv-recensent van Omroep MAX: “Ik weet dat het 2018 is, maar een premier met je/jij aanspreken moeten we maar niet meer doen…

Volkskrant-diva Antoinnette Scheulderman: “Heb het begin niet gezien, misschien spraken ze het toen af, maar dan nog: een interviewer die de minister-president tutoyeert: waarom?

Rick Nieman verdedigt zich op Twitter: “Waarde kijkers, dat ik bij WNL Op Zondag de minister-president tutoyeerde, is – zoals gezegd aan het begin van het gesprek – omdat Rutte altijd ‘je’ en ‘jij’ zegt tegen alle (Haagse) journalisten. (Ook tegen jou Jos Heymans 😉). Voor de camera’s vousvoyeren is dus een toneelstukje voor de bühne…

Het tv-interview trok gisteren 450.000 kijkers (18 procent).

Foto: WNL

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen