Peter R. de Vries: ‘Mijn televisiedroom komt uit’

Peter R. de Vries ziet zijn tv-droom uitkomen met De Raadkamer, het nieuwe live uitgezonden programma dat morgen in première gaat op SBS 6. Dat vertelde de tv-ster dinsdagavond in Jinek. De redactie van Eva Jinek belde met de eindredacteur van De Vries en die vertelde dat de misdaadjournalist zwaar in zijn nopjes is met zijn tv-project. Hij noemde dit het ‘ultieme programma voor Peter’. “Alles waar hij in zijn leven naar toe heeft gewerkt. Al zijn dromen komen uit in dit programma.”

De Vries kon niet anders dan dat beamen. “Mooi gezegd. Daar komt het eigenlijk wel op neer, ja. Ik heb natuurlijk veel gedaan en veel programma’s gemaakt over misdaad. In dit programma ga ik gebruikmaken van de ervaringen en knowhow die ik in de afgelopen veertig jaar heb opgedaan.”

In de Raadkamer discussieert hij met verschillende experts uit de strafrecht- en mediapraktijk over de meest actuele onderwerpen uit de wereld van de misdaad. “Ik ga praten met de zware jongens uit het misdaadnieuws: officieren van Justitie, rechters, misdaadjournalisten, advocaten, politiemensen, forensisch specialisten, nabestaanden.”

Ze zitten allemaal met elkaar aan tafel. “Het zijn deskundigen die vanuit hun eigen optiek hun licht laten schijnen op een vraagstuk. Het komt bijna niet voor dat je zo veel mensen bij elkaar krijgt.”

Hoe heeft hij bijvoorbeeld rechters en officieren van Justitie zo ver gekregen? “Door ze het concept te vertellen en daar waren ze meteen wel enthousiast over. Ook omdat het niet bestaat. Normaal is de setting zoals hier: er zit één misdaadjournalist aan tafel, er wordt tien minuten mee gepraat en de rest gaat over andere dingen.”

Nu is het zo dat we een uur lang de diepte in kunnen gaan. Daar word je als kijker ook wel echt wijzer van. Ik wil ernaar toe dat als er in Nederland een grote discussie speelt, dat ze zeggen: ‘Ik ben benieuwd wat ze daar in De Raadkamer over zeggen.”

De Raadkamer voegt echt iets toe aan het Nederlandse tv-landschap, aldus De Vries. “Er wordt veel aandacht aan misdaad besteed, maar altijd fragmentarisch. Na tien minuten komt dan Gordon weer of iemand anders.”

Het programma begint morgen om 21.30 uur op SBS 6.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen