Marianne Zwagerman: ‘NLZIET is mislukt’

Marianne Zwagerman, die als mediakenner de laatste tijd een beetje wordt ondergesneeuwd door de nieuwe ster aan het firmament Angela de Jong, deelt de mening van NRC Handelsblad dat NLZIET mislukt is. Dat laat ze weten op Twitter. NLZIET is het gezamenlijke terugkijkplatform van NPO, RTL en SBS, maar heeft volgens Multiscope een aandeel van slechts 0,4 procent in de Nederlandse on demand kijktijd. Mislukt, zeggen NRC Handelsblad en Zwagerman.

De meeste on demand kijktijd in ons land gaat op aan Netflix (32 procent), YouTube (18 procent), NPO (10 procent), RTL (8 procent), SBS (6 procent), NLZIET (0,4 procent) en overig (25,6 procent), aldus Multiscope. Ook Zwagerman valt het geringe aandeel van NLZIET op. “Het mislukte NLZIET zoals Peter Olsthoorn het vandaag terecht noemt in NRC.

De Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse regering op cultuurgebied, lijkt daar anders over te denken. Die luidde vorige week aan de noodklok en drong er bij NPO, RTL en SBS op aan om de focus direct op NLZIET te leggen. Alleen zo kunnen ze nog tegenwicht bieden aan de Amerikaanse videoreuzen, aldus de Raad.

Vooral voor Talpa TV (voorheen SBS) is NLZIET een mooi platform om zijn programma’s te promoten, omdat ze op dat platform tussen het veel beter bekeken NPO en RTL in staat.

Zwagerman wijst erop dat Pim Schmitz, directeur van Talpa Media (eigenaar van SBS 6, Net5, Veronica en SBS 9), een van de adviseurs van de Raad voor Cultuur is. “Dat mislukte NLZiet moet volgens de Raad voor Cultuur nu gepromoot worden door de NPO 🙄. Omdat de CEO van Talpa dat een goed idee vindt. #geloofwaardigheid.

De NPO mag NLZIET niet promoten, omdat ze daarmee indirect ook reclame zou maken voor commerciële zenders. Dat moet volgens de Raad van Cultuur veranderen.

De BNR-column van Marianne Zwagerman hierover kunt u hier lezen.

Lees ook: Raad voor Cultuur luidt noodklok: ‘Focus op NLZIET’ (vorige week)

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen