Simone Weimans ergert zich aan ‘zwarte vragen’ Parool

Geplaatst op Sun 21 Jan 2018 om 11:00

Simone Weimans ergert zich tijdens een interview met Het Parool behoorlijk aan de ‘zwarte vragen’ die ze gesteld krijgt door de krant. Dat is te lezen in het dagblad. Het Parool merkt dit weekend in een vraaggesprek met Weimans op dat ze zich bij het Journaal eens uitsprak voor een item over de Amsterdamse Roetveegpiet. “Die discussies hebben we de hele dag, hoor. Dat gaat niet alleen over diversiteit. Wat doen we wel, wat doen we niet?“, zegt de presentatrice van het Journaal.

Dan onderbreekt ze het interview opeens en geeft ze aan: “Ik vind het vervelend om telkens dezelfde anekdotes te moeten vertellen over diversiteit. Ik heb sowieso eigenlijk wel genoeg gezegd over dit thema.

De journalist: “U wilt naar een ander onderwerp?

Weimans: “Laten we dat doen. Ik word er echt een beetje moe van. De discussie over meer diversiteit in de media wordt al jaren gevoerd en ís er continu. Op een gegeven moment loop je in rondjes. Het is ook niet altijd makkelijk voor nieuwsbedrijven om meer diversiteit op de nieuwsvloer te krijgen – ook als ze het wel proberen.

Wat ik vervelend vind, is dat wanneer Annechien Steenhuizen wordt geïnterviewd, dit geen item is. Zwarte mensen moeten altijd het verhaal vertellen. Ik vind: het ligt nu bij andere mensen. ‘Wij’ hebben ons ding gedaan. Ik ben uitgeluld hierover.

Het gehele Parool-interview, waarin Weimans over veel meer praat dan diversiteit, kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS
67 Reacties op “Simone Weimans ergert zich aan ‘zwarte vragen’ Parool”


 1. Otto Groeneveld

  Groot gelijk Simone. Het vreselijke oeverloze gezeik van een klein groepje zichzelf gutmensch voelende journalisten, groepje lafaards die als eerste wegloopt als er wat gebeurt op straat, moet echt over en uit zijn.
  Het grappige is als je over het onderwerp ‘grachtenpand Amsterdam’ begint deze groep direct stil is. Even voor de duidelijkheid, iedere grachtenpand wat in Amsterdam staat is neergezet over de ruggen van slaven. De grachtenpanden zijn het ultieme symbool van slavernij en koloniale overheersing. Dus bij herschrijven van geschiedenis zou iedere grachtenpanden tegen de vlakte moeten. Hoho wat even…… voor de grachtenpanden maken we maar een uitzondering, geldt natuurlijk niet voor Amsterdam die regels. Misselijk schijnheilig VVD en D666 volk allemaal.

 2. GW

  Groot gelijk mevrouw Weimans. Het lijkt mij ook echt vervelend. Het is gewoon een professional die haar werk probeert te doen. En dan komt in ELK interview diezelfde vermoeiende vraag over diversiteit terug. Waarom moet zij, omdat ze een zwarte vrouw is, daar per se de woordvoerder van worden? Het is hetzelfde als dat aan elke vrouw in de media wordt gevraagd hoe ze werk en privé combineren. Is het kwetsend? Nee. Is het bloedirritant? Ja. Stop making it an issue.

  MC vindt het niet zo leuk als ik linkjes plaats (is sowieso al geen groot fan van me lol ;) ), maar Morgan Freeman gaf over dezelfde kwestie een fantastisch antwoord bij 60 minutes en CNN Tonight (met Don Lemon). Staat op jijbuis.

 3. Achim

  @GW
  Het is duidelijk dat ze deze baan nooit had gekregen bij een andere omroep als de NPO. Normaliter moet je behalve je kleurtje ook kennis en kwaliteit meebrengen.

 4. Wijskijker

  En als dat onderwerp niet aangekaart wordt dan is het verwijt dat de ‘witte mensen’ het niet bespreekbaak willen maken vanwege ‘de witte schuld’ van ons slavernijverleden. Blablabla…
  Anyway, toch vind ik Weimans een heel goede nieuwslezeres (of mag dat ook niet meer en moet ik het genderneutraal houden door te zeggen ‘nieuwslezer.)

 5. Koen

  Groot gelijk en prima nieuwslezeres.

 6. UruPukaPuka

  Zij heeft volkomen gelijk.

 7. Dennis

  Weimans is een uitstekende nieuwslezer. Misschien dat ze om die reden daar werkt.

 8. PremH

  Topper is ze

 9. Huib

  Ze heeft gelijk!

 10. antipolitiekcorrect

  ze doet haar werk prima,

 11. Momo

  Jaja, eerst telkens olie op het vuur gooien en dan je handen ervan aftrekken. Ik ben trouwens verbaasd dat zo veel mensen hier haar een goede nieuwslezeres vinden. Ze is bijna onverstaanbaar en verspreekt zich voortdurend.

 12. Pjotr

  Het is verboden voor pusjutatojsj (presentators) van het NOS-journaal met de keurige Nederlandse, Surinaamse, Friese, Vlaamse, Antilliaanse, Marokkaanse, Indische, Turkse tongpunt r te spreken. Zij moeten van de NOS-logopedist een Amerikaanse Engelse r aanleren. Zo valt bijv een Surinaams accent minder op. Dit riekt naar racisme.

 13. jens

  @Pjotr

  Hou op over die irritante Engelse/Gooise rot-r. Laatst bij The Voice zat die bolle Anouk te klagen toen er iemand met de normale Nederlandse r zong en niet met die lelijke, aanstellerige Engelse/Gooise r die ze zelf heeft. Nou vraag ik je!

 14. Pjotr

  Ik ben het helmaal met jou eens. Zie mijn reactie. Anouk is een ‘nitwit’.

 15. Anouk zelf

  Zeg Pjotr, als je zo doorgaat, laat ik je traceren en staan er binnen no time 20 grote negers aan je deur!!!

 16. Anouk zelf

  Zeg Pjotr, als je zo doorgaat, laat ik je traceren en staan er binnen no time 20 grote n e g e r s aan je deur!!!

 17. Merlijn

  Hele goede nieuwslezers met een fijn stemgeluid

 18. Paula

  Het ‘Nederlands’ van Anouk is inderdaad meer Amerikaans Engels dan Nederlands. Engelstaligen noemen dat: Talking double Dutch. Maar Jens gaat te ver door haar ‘bolle’ te noemen. Je moet nooit een lichamelijk tekort of in dit geval een teveel, gebruiken om je punt te maken. Het gaat erom altijd met correcte argumenten de discussie aan te gaan. Dat ze in algemene zin weinig kennis van zaken heeft, soms lomp uit de hoek komt en met vrijwel iedereen ruzie maakt is ook niet relevant. Omgekeerd is ook het argument dat ze goede muziek maakt irrelevant.

 19. joost

  Simone, de omroepster die het beste en duidelijkst Nederlands spreekt.
  Topper!

 20. GW

  @Paula 20:49:

  Naar aanleiding van dat Kira-gedoe nam ik eens een kijkje op Anouk’s instagram-account. Ze had daar een fragment geplaatst met de hashtag #youstopthetzelfinyourmond.

  ‘Tis niet eens grappig of gevat, gewoon… sneu.

 21. Bieter

  Komt er dan nóóit een eind aan deze discussie?!

  Wel fijn dat Simone Weimans deze journalist op een waardige manier van repliek dient.

 22. Joop

  @jens

  Een Gooise ‘r’ is een normalere ‘r’ dan een rollende ‘r’. Wat een splaakgeblek heb je dan.

 23. Oi

  @Joop

  Iedereen die een Gooise r heeft, heeft ook een rollende r, simpеle ziеl. Sprekers van het Nederlands die de Gooise r hebben, spreken deze namelijk alleen uit aan het eind van een lettergreep.

 24. Joop

  @Oi

  Oké, jij weet dus duidelijk niet wat een rollende ‘r’ is. Even opzoeken dus!

 25. Oi

  Waarom begin je dan over de rollende r terwijl jens het letterlijk over de “normale Nederlandse r” heeft? En zoek jij meteen even op wanneer je aanhalingstekens dient te gebruiken, en vooral wanneer niet!

 26. Professionele logopedist

  De zogenaamde Gooise r is een AmerikaansEngelse ejjjj.
  Een spraakgebrek dus. Mensen met een te korte tong of een te korte tongriem of een te veel vooruitstekend bovengebit hebben moeite met het produceren van de Nederlandse rollende tongpunt r.
  Bij het NOS-journaal leren zij dit spraakgebrek aan. Tussen twee klinkers en als eerste letter van een woord spreken ze de r wel keurig uit of met een huig r. Voor een medeklinker: fuujwajk Eujlings en achteraan waajjj, taajjtaajj (tartaar) niet.

 27. Joop

  @Oi

  Ik begin daarover, omdat Jens zegt zich te ergeren aan de Gooise ‘r’ terwijl ik de rollende ‘r’ veel erger vind. Leuk dat je van onderwerp wilt veranderen, maar je wist dus duidelijk niet wat een rollende ‘r’ was. Mensen met een Gooise ‘r’ zouden ook met een rollende ‘r’ spreken? Ha, het idee alleen al!

 28. Joop

  @”Professionele” logopedist

  Hallo Oi! Niks spraakgebrek. Nou moet je geen dingen gaan verzinnen. Onze directe Duitse en Belgische buren spreken doorgaans ook met een huig-r. Een rollende ‘r’ is een splaakgeblek.

 29. Professionele logopedist

  Joop@ Je weet kennelijk niet wat een tongpunt r is. In Vlaanderen spreekt de meerderheid met een tongpunt r net als in Nederland en het Duitstalig gebied. De huig r is ook correct. De Amerikaanse r (Gooise r) is een spjaakgebjek.

 30. Joop

  @Oi

  Dan moet je wat vaker naar België gaan. Natuurlijk heb je daar ook mensen met een splaakgeblek zoals hier. Maar gaan we wat naar het zuiden dan komen we in Frankrijk terecht waar bijna niemand een rollende ‘r’ heeft. Jij begrijpt trouwens de Gooise ‘r’ niet, die komt niet voor een klinker, maar aan het einde van een woord of lettergreep voor een medeklinker. De rollende ‘r’ verandert in dat geval ook in een ‘j’ klank.

  En dat jij denkt dat het als een Amerikaanse ‘r’ klinkt, toont aan dat je doof bent. Dat je ook nog eens denkt dat de meerderheid in Duitsland met een rollende ‘r’ spreekt bewijst dat je niet helemaal in orde bent. Dat doen ze alleen maar in Beieren.

 31. Professionele logopedist

  Kennelijk kun je niet lezen:. In het Duitstalig gebied spreekt men in vrijwel geheel Zuid Duitsland met een tongpunt r. Zo ook in Oostenrijk en Duitstalig Zwitserland. Samen met wat andere delen van Duitsland ruim 60 procent van het Duitstalig gebied. In Vlaanderen spreken ze keurig Nederlands met een keurige tongpunt r of een keurige huig r.
  Anouk en Jinek, randstadkinderen enz hebben een Amerikaanse r in de volksmond onterecht een Gooise r genoemd. Zoals eerder vermeld; voor een medeklinker en aan het einde van een woord.

 32. Professionele logopediste

  Je kent kennelijk niet het verschil tussen accent en dialect.

 33. Joop

  Jij beweert dat randstadkinderen met een Amerikaanse ‘r’ praten. Nou, behalve allochtonen, praten die grotendeels niet met een rollende ‘r’. De huig-r komt juist in het westen en het zuiden voor. En mensen met een echte Gooise ‘r’ spreken al helemaal niet met een rollende ‘r’. Spreken Anouk en Jinek met een debiele ‘r’? Ja, maar daar had ik het dus niet over.

  Punt blijft gewoon dat de rollende ‘r’ in Nederland voor geen meter lijkt op de krachtige Spaanse of zelfs Oostenrijke ‘r’, maar gewoon op een slappe ‘l’. Splaakgeblek dus. En ontzettend ergerlijk. Zeker omdat ze volgens jou ook nog vaak met een Amerikaanse ‘r’ praten.

 34. Lekker belangrijk

  Ik zal jullie even uit de droom helpen:
  het woord ‘rood’ wordt nooit uitgesproken met een Gooische ‘r’.
  Is er wél sprake van een overdreven ‘r’-klank in eerdergenoemd woord, dan is er sprake van een Leidsche ‘r’.

 35. Lekker belangrijk

  Joop

  Je hebt het over Zweeds, Spaans etc.
  Beetje interessant doen, terwijl je amper weet hoe het er in het Nederlands aan toegaat.
  Trekpop.

 36. Joop

  Accenten komen voort uit dialecten. Daarom is er überhaupt een verschil in uitspraak van letters.

 37. Lekker belangrijk

  Joop

  Lees mijn naam nou eens even.

 38. Oi

  @Lekker belangrijk

  Niemand zegt dat ‘rood’ wordt uitgesproken met een Gooise r. Niemand zegt dat ‘belangrijk’ wordt uitgesproken met een Gooise r. Je kunt gewoon niet lezen en probeert iets tegen te spreken wat letterlijk niemand beweerde.

 39. Professionele logopediste

  Je haalt rollende r met tong(punt) r doorelkaar. In de randstad bijvoorbeeld in het uitvergrote deel van Noord-Holland spreekt men deels met een rollende tongpunt r. Luister maar eens naar de Amsterdamse smartlappen. De Amerikaanse r is een slippende glijdende tong r. Veel mensen die een rollende huig r hebben bijv in Utrecht en Zuid-Holland gaan over tot de tong r bij bijv ‘naar’ en ‘word’ zonder dat ze die laten trillen. Dan krijg je een r die lijkt op de Amerikaanse r.

 40. Professionele logopediste

  Als je van huis uit een rollende tongpunt r hebt en je gaat over tot het niet articuleren van de r dan wordt het meestal nog duidelijker een Amerikaanse r.
  Dat rood meestal keurig wordt uitgesproken weet zelfs een kind. Ik legde slechts uit dat kinderen geen moeite hebben met de keurige r als ze ‘door rood’ zeggen. Niemand zegt doojjoot. Dus we zijn het eens. Je haalt alleen allerlei termen doorelkaar, je leest niet goed en je beledigt mij.

 41. Professionele logopediste

  Overgrote deel

 42. Professionele logopediste

  Joop@ En je verwart mij met Oi waar ik het ook mee eens ben. Dus waarom die agressie? De Amerikaanse slappe tong r vinden we blijkbaar allemaal irritant.
  Overigens hebben de meeste leraren Engels in Zuid-Holland het opgegeven kinderen Engels Engels te leren. Het wordt daar nu geaccepteerd met een Amerikaans accent Engels te spreken. Net als bij het journaal de norm is met een Amerikaans accent Nederlands te spreken.

 43. Joop

  “En je verwart mij met Oi waar ik het ook mee eens ben”

  Dus je bent het eens dat ik jou verwar met Oi? Mij best!

 44. Professionele logopediste

  Dat was weer een geweldige inhoudelijke reactie. Om je een idee te geven hoe een rollende tongpunt r klinkt, adviseer ik je te luisteren naar (geluids)opnamen van Kok, Balkenende, Fortuyn,
  Wouter Bos, de meeste Surinamers, Antillianen, enz. Zij articuleren beter dan het personeel bij de Nos.

  Bij 11.17 uur moet de zin beginnen:Je haalt de rollende huig r met….

  De uiterst sympathieke Simone Weimans zegt keurig rood, maar bij ‘journaal’ spreekt ze de r niet of amper uit, bij ‘uur’ wordt het een Amerikaanse r.

 45. Oi

  @Joop 19.09

  O, hilarisch! Wat een goeie. Ik kom werkelijk niet meer bij!

 46. Joop

  @Oi

  Ja, ik moest ook ontzettend lachen om de slechte grammatica van je alter ego. Bijna net zo erg als jij die niet begrijpt wat een Gooise ‘r’ is.

 47. Joop

  @logopedist

  Jouw reactie gaat helemaal nergens meer over. Ik vind de ‘tongpunt r’ gewoon erger dan de echte Gooise ‘r’. Punt uit.

 48. Professionele logopediste

  Dan vind je ook de Spaanse r de Friese r de Vlaamse r Surinaamse r Antilliaanse r erger. Dit klinkt erg racistisch.
  Of je snapt nog steeds niet wat een rollende tongpunt r is.
  Dit komt wellicht omdat je ruim een jaar geleden naar het journaal hebt gekeken Men opende toen verwarrend met: ‘Gooise r rolt over Nederland’. Sindsdien ben je kennelijk in de war geraakt. De Amerikaanse dus de Gooise r maak je door de tong niet of amper te bewegen op de verkeerde plaats in je mond. Die r rolt niet, maar slipt hooguit.

 49. Oi

  @Joop

  Jij bent echt te dom om te schijten, laat staan begrijpend te lezen.

 50. Joop

  Waarom blijf je het nou een Gooise ‘r’ noemen, ik dacht dat dat fout was?! Tegen wie ben ik trouwens racist, tegen de, volgens jou, meerderheid van Nederland? Jezus, jij bent echt te achterlijk om logopedist te zijn. Mensen met een splaakgeblek zijn om te kotsen, net als jij.

  @Oi

  Tja, of je weet niet wat een rollende ‘r’ is. Of je weet het allebei niet. Je denkt in ieder geval dat mensen met een Gooise ‘r’ ook met een rollende ‘r’ praten. Achterlijk, net als je alter ego.

 51. Professionele logopediste

  Je kunt niet lezen. De rollende tongpunt r is keurig. De slippende tongpunt r is de Amerikaanse r die door domme media Gooise r wordt genoemd en door nog dommere mensen Gooische r wordt genoemd.
  Lees eerst wikipedia over dit onderwerp voordat je weer reageert.
  Simone spreekt met een keurige rollende r bij rood, maar bij ‘uur’ wordt het een Amerikaanse r. Luister maar een keer naar haar voordat je weer reageert.

 52. Joop

  Wikipedia kan door elke gek worden veranderd, dus als jij dat als maatstaf neemt voor jouw zogenaamde vakkennis, neem ik je vanaf nu al helemaal niet meer serieus.

 53. Joop

  Wikipedia kan door elke gek worden veranderd/aangepast, dus als jij dat als maatstaf neemt voor jouw zogenaamde vakkennis, neem ik je vanaf nu al helemaal niet meer serieus.

 54. Professionele logopediste

  In dit geval is het een ideale bron voor jou. Zie ook alle wetenschappelijke links waarnaar verwezen wordt.
  Je zegt zelf dat je de Amerikaanse Gooise r van Jinek irritant vindt. Tegelijkertijd vind je de Spaanse, Friese, Nederlandse rollende tongpunt r erg. Je spreekt jezelf continu tegen.

 55. Joop

  Ik heb ook al gezegd dat Jinek een rare ‘r’ heeft die bijna niemand anders heeft. Da’s geen Gooise ‘r’, maar een echte Amerikaanse ‘r’. Beter luisteren. Haar ‘r’ ligt veel meer voor in de mond.

  Ik heb niet gezegd dat ik de Spaanse rolpunt ‘r’ erg vind, ik zei zelfs dat de slappe Nederlandse ‘r’ wel meer zo zou mogen klinken. Dat jij daar racisme in ziet zegt meer over jou.

  Die andere Joop ben ik niet , maar hij heeft wel gelijk over Wikipedia. Een echte getrainde logopedist ben je duidelijk niet.

 56. Professionele logopediste

  Juffrouw Tweebeke, Annechien Steenhuis en Dionne Stax hebben precies dezelfde Amerikaanse r, die onterecht door de media Gooise r wordt genoemd. Dus toch maar beter luisteren.
  De Spaanse r is de Nederlandse keurige rollende tongpunt r. Ook vrijwel alle minderheden in Nederland spreken keurig met die r, dus die mensen beledig je als dat minder mooi of lelijk vindt klinken.

 57. Angela de slimste

  Joop

  Schei er toch mee uit man.
  De hele week dit gezever ten opzichte van, overduidelijk, een kansenparel die amper de Nederlandse taal beheerst én zijn/haar ‘vakkennis’ baseert op een open internet-encyclopedie.

 58. Joop

  @logopedist

  En jij beledigt mensen die KEURIG met een Gooise ‘r’ praten.

 59. Joop

  @Angela

  En die bovendien nog doof is ook. Ach ja, je hebt geen ongelijk. Het is duidelijk zinloos.

 60. Angela de Slimste

  @Joop
  Je bent dom en doof.

 61. Joop

  @Angela

  Hallo, Oi!

 62. @Joop

  Angela de Slimste (21:27) = Oi = Professionele Logopediste = Anootje = Ano Nymous = de k.n.e.u.s. van MC.

 63. Oi

  @Joop

  Jij bent echt tе dom om te schijten, laat staan begrijpend te lezen.


 64. @ Oi

  Zielig.

 65. Joop

  @@Joop

  Ik vrees dat je gelijk hebt. Hij/zij valt ook alleen maar in herhaling.

 66. Wijskijker

  Een oeverloze nonsens discussie over de Gooise, Amerikaanse en punt ‘r’.
  Hahahaha.
  Ga maar lekker door en maak je maar lekker boos op de zaterdagavond.
  Heeft niets te maken met het onderwerp ‘Simone Weimans’ maar whatever.

 67. Joop

  @Wijskijker

  Laat me raden, je bent gewoon weer de moderator die onder een andere naam reageert. Je bent echt sneu. Zoek een echte baan.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.