Linda de Mol raakte in paniek tijdens rel rondom RTL

Linda de Mol raakte afgelopen najaar behoorlijk in paniek tijdens de rel rondom RTL. Ze moest toen namelijk net haar nieuwe tv-programma Oh Wat Een Jaar lanceren. Dat zegt de tv-koningin vrijdag in 5 Jaar Later op RTL 4. Nog nooit was De Mol zó zenuwachtig voor een lancering. “Ik kneep hem enórm voor Oh Wat Een Jaar. Voor deze was ik echt benauwd, omdat het precies in de periode was dat RTL enorme bakken kritiek kreeg over ‘altijd maar diezelfde mensen’ en ‘het is allemaal niks’.”

Oh Wat Een Jaar, waarin BN’ers in een spelsetting teruggaan naar een jaar uit het verleden, is bedacht door De Mol zelf. “Toen kwamen wij dus met dat programma en op die zaterdagavond is het ontzettend belangrijk dat je die jongere doelgroep pakt. Als ze dan nog kijken met hun ouders, dan is het namelijk de zaterdagavond. Toen dacht ik eens: zitten die wel te wachten op 1969?

Het jaar 2000 kunnen jonge kijkers zich nog wel herinneren. “Maar ik dacht: straks vinden ze er geen hol aan aan 1969 en dan kijkt er niemand en dan hebben we een heel succesvol programma – Ik Hou Van Holland – weggeduwd voor iets wat het niet goed doet. Daar lig ik echt wakker van.

De Mol vreesde vernietigende kritieken. “Ik ben dan in paniek, van: niemand gaat het leuk vinden, ze gaan het een ‘verkleedfeestje’ noemen. Ik kon de kritiek bij wijze van spreken al lezen. Ik was heel bang dat jongere mensen het niet leuk zouden vinden. Dat uitgerekend zij het zo grappig en leuk vinden was echt een enorme opluchting.”

Voorafgaand aan de première van Oh Wat Een Jaar, dat uiteindelijk een kijkcijferkanon bleek, had De Mol er net een mislukte serie van The Story of My Life op zitten. De kijkcijfers daarvan vielen namelijk behoorlijk tegen.

De Mol: “Nou, The Story of My Life heeft het niet zo goed gedaan als gehoopt. We hebben er vijf gemaakt. Die van Wesley en Yolanthe had nog een miljoen gescoord en de eerste van dit seizoen ook, maar daarna liep het een beetje terug. Dan was er een of andere Champions League-wedstrijd en SBS had een heel goed programma, dat Steenrijk Straatarm. Het was een beetje teleurstellend, want daar had ik wel iets meer van verwacht.”

Baalde bedenker John de Mol daar niet van? “Nou ja, dat was wel verrassend, dat hadden we niet gedacht. Grappig genoeg had ik het juist bij dat programma niet gedacht. Ik had eerder gedacht dat Oh Wat Een Jaar niet zou scoren. Zo zie je maar. De kijker blijft onvoorspelbaar en daarom is het ook altijd oprecht spannend.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen