NRC niet blij met Friends op Netflix: ‘Wit en seksistisch’

De Amerikaanse Netflix had hem al, maar ook de Nederlandse Netflix biedt vanaf 1 januari alle afleveringen van de populaire hitserie Friends aan. Veel mensen verheugen zich erop, maar de redactie van NRC Handelsblad vindt de serie ineens niet meer kunnen. Wit, seksistisch en homofoob, noemt de krant het vandaag. “De ooit zo vooruitstrevende sitcom is nog steeds een kijkcijferkanon. De vraag is voor hoelang: de serie lijkt hopeloos verouderd“, aldus de Amsterdamse krant.

In de jaren 90 was de serie nog vooruitstrevend, aldus NRC, wijzend op het feit dat er een rol is voor een transvrouw en er een homohuwelijk in de serie zit, maar: “Wat in 2017 opvalt – na #MeToo en de anti-immigrantensentimenten die Brexit en de opkomst van Donald Trump aanjoegen – is hoe wit, seksistisch en LGBTQ-onvriendelijk Friends is.

NRC haalt feminist Valerie Woolard Srinivasan aan die in een podcast wijst op de grappen die er over homo’s worden gemaakt. “De personages lokken al gelach uit van het publiek door het woord ‘lesbienne’ te laten vallen.”

Personage Chandler is het ergst aan Friends kijken, vindt journalist Ruth Graham die een essay schreef over ‘hoe fout Friends eigenlijk is’. Hij doet namelijk in de serie net alsof hij verhuist naar Jemen, omdat hij het niet uit durft te maken met zijn vriendin. Het is volgens Graham een harteloze rotstreek.

Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht vindt ‘de schaduwzijde van nostalgische cultuur’ dat we nu zitten te kijken naar allemaal witte personages. “Tegenwoordig kan een televisienetwerk niet meer komen aanzetten met een nieuwe sitcom met alleen maar hagelwitte acteurs. Twitter zou uit zijn dak gaan.”

De vraag is hoe lang we Friends nog kunnen blijven vergeven, besluit mediahoogleraar Evan Smith van de Syracuse University.

Het hele verhaal ‘Wit, seksistisch en homofoob’ kunt u lezen op de website van NRC.

3FM-dj Mark van der Molen vindt dit verhaal van NRC ongelooflijk. Hij barst op Twitter in lachen uit.

Ook PVV-Kamerlid Martin Bosma is kritisch: “En u dacht dat de oorlog tegen Zwarte Piet op zichzelf staat en dat het overwaait als we gewoon even buigen?

En EenVandaag-ster Remko Theulings retweet: “Niet kijken hoor, enorm toxic naar alle communities toe die serie. En er wordt om de haverklap gelachen. Dat moeten we niet willen.

Jeroen Wollaars van de NOS: “‘Hoe fout Friends eigenlijk is’. Teksten nog archaïscher dan Friends zelf.

En Sywert van Lienden: “Opmerkelijk dat recensies tegenwoordig gaan over het feit of er ‘hagelwitte acteurs’ spelen in series in plaats van hóe (goed) de verhaallijnen nog zijn.

RTL-journalist Ronald Geeraedts: “Hoi NRC. Zouden jullie ook The A-Team willen analyseren? En – al durf ik het bijna niet te vragen – The Dukes of Hazzard?

Foto: Netflix

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen