Mark Rutte: ‘Ik haalde zelfs de Iraanse televisie’

Minister-president Mark Rutte vindt het leuk dat de beelden van het moment dat hij paleis Noordeinde verliet op zijn eigen fiets de buitenlandse media hebben gehaald. Dat laat hij blijken in de Elsevier. Rutte kwam tijdens de formatie op zijn fiets aan bij paleis, waar hij ondanks de strenge beveiliging zijn slot gebruikte (foto’s). Het verbaasde media hier en elders. Waarom deed hij dat? “Gewoonte! Ik had daar geen paal om het kettingslot omheen te leggen, anders had ik dat ook nog gedaan.”

Hij zet altijd zijn fiets op slot. “Het is alsof je naakt bent als je fiets niet op slot staat. Later zag ik de foto’s en wist: idiote actie! Daar staan twee marechaussees! Maar het is een prachtige fiets. Ik kocht hem in augustus. Nederlands topproduct.”

Het ging om een zwarte Koga F3 3.0 ter waarde van 1.300 euro. “Er werd geïnsinueerd dat ik hem cadeau kreeg. Nee hoor. Zelf betaald.”

Een premier op de fiets is voor buitenlandse media wel een beetje gek. “Het is heerlijk om even op de fiets te springen. Die beelden gingen de hele wereld over. Zelfs in Iran en Zuid-Afrika werden ze op televisie uitgezonden. Maar dat was het wegfietsen bij het paleis. Niet het afsluiten.”

Het grote Elsevier-interview met Mark Rutte kunt u lezen via Blendle.

Foto: Rijksoverheid

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen