Richard Groenendijk is gestopt met social media

Cabaretier Richard Groenendijk, bij het grote publiek bekend van programma’s op RTL 4, is gestopt met social media. Dat vertelt hij dit weekend in het AD. Waar tv-collega’s als Anna Nooshin en Wendy van Dijk maar al te graag aan de grote klok hangen wat ze allemaal uitspoken, heeft Groenendijk daar geen behoefte meer aan. “Ik ben ermee gekapt. Weg Instagram en Facebook. Weg Twitter. Volgens een Deens onderzoek zijn de mensen die het meeste op Facebook posten het ongelukkigst.

Dat onderzoek klopt, denkt hij. “Het is één grote goed-nieuwsshow. Als ik die mensen tegenkom, strookt dat zelden met hun elektronische enthousiasme.”

Zelf was Groenendijk ook lange tijd verknocht aan social media. “Ik deed er ook aan mee, hoor. Kijk mij eens vanavond bij Bette Midler in New York zijn. Op een bepaald moment word je er niet goed van. Wéér lezen hoe iemand heeft gekookt. Hoe de kinderen zwemmen, carnaval vieren, in de kerstboom hangen. Ik heb een week genoteerd wat ik niet had mogen missen. Niks dus!

Het was wel even afkicken, meent Groenendijk. Bovendien doet Facebook er alles aan om je aan boord te houden, vertelt hij. “Je verwijdert je account, maar hangt nog twee weken in de lucht. En je krijgt mails: weet je het zeker? Over vier dagen ben je alles kwijt.”

Een bijkomend voordeel van zijn socialmedia-exit is dat Groenendijk al het online gescheld op hem niet meer tegenkomt. “Als mensen mij iets naars zonden, heette ik altijd een dikke teringhomo. Een aandachtsgeile of irritante nicht. Nooit eens klote-cabaretier. Altijd over mijn geaardheid. ‘Kan iemand die kankerhomo een nekschot geven?’

De smartphone maakt geen overuren meer in huize Groenendijk. “Als Pauw begint, gaan de telefoons uit. En die blijven op tafel liggen. We staarden urenlang in bed naar die schermpjes.”

Het AD-interview met Richard Groenendijk kunt u lezen via Blendle.

Foto: Olivier Thijssen/BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen