Penoza-schrijver kent Kijkwijzer-regels tot in detail

Een gewelddadige dramaserie maken op prime time is niet gemakkelijk. Series die voor tien uur ’s avonds worden uitgezonden, hebben immers te maken met de Kijkwijzer. Daar Penoza om half negen op zender komt, moet deze ook geschikt zijn voor kijkers van 12 jaar. “Ik weet precies wat wel en wat niet mag. In een moordscène laat ik niet zien hoe iemand er precies aan toe is. Dat mag niet“, zegt Chris Westendorp (47), dit seizoen de hoofdschrijver van Penoza, in de Volkskrant.

Producent Sabine Brian (46) van NL Film legt uit dat de regels van de Kijkwijzer gedetailleerd zijn. “‘Je mag bijvoorbeeld wel laten zien dat er een mes in iemand wordt gestoken, maar het mes er niet in beeld uithalen. We suggereren meer dan we laten zien.”

Dankzij suggestie kan Penoza uiteindelijk tóch veel maken. “Als die jongens in de parkeergarage worden doodgeschoten, zie je alleen dat die gun in de auto wordt gestoken. Plof.”

Ondanks de strenge regels weet Penoza de kijker toch regelmatig te choqueren. Dat gebeurt ook door het uit de serie schrijven van populaire personages. Ook Fiep Homoet (Olga Zuiderhoek), de moeder van Carmen, was bijna de klos.

Brian: “We hebben er voor moeten vechten dat Fiep in de serie bleef. Ze stond een paar keer op de nominatie om vermoord te worden, schrijvers wilden dat, maar ze mocht niet dood van ons. We zijn gek op haar.

Meer hierover kunt u lezen in het lange Volkskrant-artikel ‘Het laatste shot’, via Blendle.

Foto: KRO-NCRV, Pief Weyman

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen