Frénk vindt 460 euro voor uur Kunststof te weinig

Frénk van der Linden vindt dat hij te weinig betaald krijgt van de NTR voor de presentatie van Kunststof op NPO Radio 1. Dat vertelt de journalist, die een jaarsalaris van 200.000 euro heeft, tegen De Nieuwe Reporter. Met journalistiek kun je amper wat verdienen, klaagt Van der Linden. “Als ik Kunststof presenteer en ik interview Arnon Grunberg over zijn nieuwe roman. Dan heb ik twee en een halve dag gelezen, doe ik de uitzending en heb ik 460 euro bruto verdiend. Je wordt er niet rijk van.

Zelfs de onderkant van de samenleving zou nog beter verdienen dan de gemiddelde journalist. “Degene die de krant bezorgt verdient tegenwoordig bij wijze van spreken beter dan degene die hem vol schrijft.”

Van der Linden ziet journalistiek als ‘een verliesgevende activiteit’. “Als je iets moois wilt maken, vergt dat research, tijd. Dan moet er bijna altijd geld bij. Als ik een film maak over mijn ouders kost mij dat 20.000 euro bijleg. 800.000 mensen hebben ernaar gekeken.

En dan hoort Van der Linden nog bij de journalistieke top. “Veel mensen kunnen geen Kunststof presenteren, kunnen niet voor de Volkskrant schrijven of af en toe hun grote muil open trekken bij De Wereld Draait Door.”

Matthijs van Nieuwkerk verdient met zijn talkshow 560.000 euro per jaar. Is dat niet wat voor Van der Linden? “Onder geen voorwaarde. Zoiets is me aangeboden en ik heb nee gezegd. Omdat ik een vrij man ben en blijf“, zegt hij. “Nog voor geen acht ton.

Van DWDD is hij overigens niet onder de indruk. Hij memoreert dat hij een keer naar de school van journalistiek in Tilburg ging om een cursus te geven aan de tien beste studenten. “Op de vraag wat ze willen worden antwoordt zes van de tien: redacteur van De Wereld Draait Door of RTL Boulevard“, zegt hij.

Dat waren de tien beste studenten van de school. Toen dacht ik wel even om vijf over tien bij de eerste slok koffie: gaan we hiermee door vandaag?

Het interview met Frénk van der Linden kunt u lezen op de site van De Nieuwe Reporter.

Foto: EO

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen