Peter R. de Vries: ‘Stewardessen moeten mond houden’

Peter R. de Vries vindt het plan om vliegtuigstoelen en beenruimte nóg verder in te perken belachelijk. Er is nu al veel te weinig ruimte. Dat heeft de tv-ster vanmiddag gezegd in het programma Gijs 2.0 op NPO Radio 2. De Vries hekelt vliegen en kan al helemaal geen vrolijke stewardessen verdragen. “Ik stoor me altijd vreselijk aan die opgewekte stewardessen die aan het eind van de vlucht over de boordradio dan zeggen: ‘Dames en heren, we hopen dat u een fijne vlucht heeft gehad.’

Die stewardessen zijn echt ignorant, vindt De Vries. “Dan denk ik: wat een gotspe dat je dat tegen de mensen durft te zeggen! Nee, natuurlijk was het geen fijne vlucht, het was een absolute martelgang!

Hij vindt dat ze beter hun mond kunnen houden. “Ik zou het heel fijn vinden als ze dat eens achterwege lieten. Dat ze zich meer bewust zijn van het feit dat we gedurende de vlucht een martelgang hebben ondergaan.

De omschrijving ‘martelgang’ is volgens De Vries niet overdreven. “Ik ben een regelmatige vlieger en word ermee geconfronteerd dat je als haring in een ton in het vliegtuig zit. Ik ben 1 meter 90. Dat is niet klein, maar ook niet buitensporig groot. Als ik nou zie dat ik helemaal klem zit en geen kant op kan…

De Vries vindt het bizar dat hier geen regelgeving over is. “Ik vraag me altijd af waarom dat in hemelsnaam is toegestaan. Als ik op mijn kantoor een bureaustoel niet goed heb afgesteld, heb ik de Arbowet in mijn nek. In een vliegtuig mag je kennelijk iedereen op en naast elkaar stoppen. Je kunt geen kant op en zit helemaal in klem. Ik vind het op dit moment al helemaal niet verantwoord qua veiligheid.”

Waarom boekt hij niet gewoon economy plus? “Dat probeer ik ook, maar dat is vaak niet meer voorradig. Ik vlieg natuurlijk ook wel eens zonder dat ik dat weken van tevoren heb geboekt. Dan zit je gewoon ergens middenin met nog twee grote mensen naast je.”

Er moet paal en perk worden gesteld aan het inperken van die ruimte. Men moet ook beseffen dat mensen langer, groter en soms ook dikker zijn geworden. Ik vind het de grens nu al voorbij.”

Foto: RTL/RTL Late Night

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen