Nieuwe NPO-baas vindt PowNed-artikel ‘ranzig’

De nieuwe NPO-bobo Martijn van Dam vindt het artikel dat PowNed geplaatst heeft over de verdronken Syrische tiener ‘ranzig’. Dat zei hij donderdagavond in Jinek. Van Dam, nu nog staatssecretaris maar per 1 september NPO-bestuurder, werd in de talkshow gevraagd naar zijn mening over het omstreden artikel. “Noch als bewindspersoon noch als lid van de Raad van Bestuur gaan we over de inhoud. Ik heb er wel persoonlijke opvattingen over. Ik vond het een ongelooflijk ranzig stukje.

Toch ligt de focus volgens Van Dam te veel op alleen dit artikel. “Wat nog meer zorgen baart is dat niet op zichzelf staat. Dit is wat je elke dag op internet tegenkomt: op sociale media, op Twitter, op Facebook, op allerlei websites. Er wordt elke dag op deze manier over mensen gesproken.”

Van Dam wil niet te veel ingaan op dit ene nieuwsartikel. “Dominique Weesie heeft hier excuses voor gemaakt en ik denk dat dat terecht is. Mijn zorg is dat dit veel groter is dan alleen één stukje.”

Eva Jinek wilde van Van Dam weten of PowNed nog wel thuishoort bij de NPO, maar daar was hij niet van gediend. “Je moet mij nu niet aanspreken op een functie die ik nu niet heb.”

Jinek: “Dat is een formaliteit.”

Van Dam: “Dat soort formaliteiten zijn wel belangrijk.”

Advocaat Gerard Spong, die ook aan tafel zat, vond Van Dams reactie zwak. “Je neemt als NPO toch ook niet voor je rekening dat er ‘Hamas Hamas Joden aan het gas’ gezegd wordt? Dat doe je toch niet als NPO? Als dit niet mag, waarom zou dit dan wel mogen? De NPO kan dat niet doen.”

Volgens Spong is PowNed strafbaar bezig. “Je kwetst een groep mensen: vluchtelingen, Syrische vluchtelingen. Je zet ze neer met ‘zelf nadenken is kennelijk iets waar ze grote moeite mee hebben’. Daarmee breng je tot uitdrukking dat deze mensen kennelijk niet over een aantal elementaire gaven beschikken.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen