Ergernis over ‘mannenstem’ Annechien Steenhuizen

VPRO-lezers ergeren zich aan de stem van Annechien Steenhuizen. Ze heeft op Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek na de irritantste stem van tv-land. Dat blijkt uit een enquête onder honderden VPRO-lezers. De positie van Steenhuizen is opmerkelijk, omdat ze tegelijkertijd op één staat in het lijstje van presentatoren die volgens de respondenten het mooiste Nederlands spreken. Een criticus vindt haar stem ‘niet om aan te horen met die rochelende r en lage mannenstem’.

Een ander spreekt juist van een ‘prettige stem en dito uitspraak’. “Over smaak valt niet te twisten“, zegt Journaal-hoofdredacteur Marcel Gelauff in de televisiegids. “Ik denk dat Annechien buitengewoon helder en krachtig is en een heel eigen karakter heeft. Er zijn mensen die dat onprettig vinden.”

Gelauff heeft geen spijt van de aanstelling van Steenhuizen, ondanks haar rochelende r en lage mannenstem. “We hebben met Annechien bewust een uitgesproken keuze gemaakt en daar ben ik nog steeds heel blij mee.”

Van Nieuwkerks stem wordt irritant bevonden vanwege de snelheid waarmee hij praat en Jinek staat op twee vanwege haar internationale accent.

In het geval van Jinek gaat het volgens taaldeskundige Dick Smakman om pure jaloezie: “Als ik Eva Jinek zie, dan denk ik: goh wat ben jij mooi, succesvol, goed te verstaan en internationaal. Een echte wereldbewoner, die ook nog eens vloeiend Engels spreekt. Die zelfverzekerdheid steekt, en zo wordt de uitspraak in de oren van mensen erger.

Meer over het VPRO-onderzoek kunt u lezen op de VPRO-site.

Foto: NOS

Het is niet meer mogelijk om te reageren onder artikelen van Mediacourant. Voor meer informatie bekijk dit artikel.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Welk trio ziet u graag meedoen aan de knikkershow Marble Mania?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Meest gelezen in januari

Alle artikelen
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen