Noraly Beyer tegen hoofddoek in NOS Journaal

Noraly Beyer vindt dat het NOS Journaal geen nieuwslezeres moet aannemen die een hoofddoek draagt. Dat zegt de oud-nieuwslezeres vandaag in de Volkskrant. Een hoofddoek in het Journaal is geen goed idee, vindt ze. “In de huidige samenleving zou dat provocerend zijn. In Saoedi-Arabië kan het nieuws niet zónder hoofddoek gepresenteerd worden. Nederland is een seculier land, als politiemensen, rechters of nieuwslezers hier een hoofddoek gaan dragen, zou dat tot onrust leiden.”

Toch leidde de huidskleur van Beyer destijds ook tot onrust bij sommige kijkers. “De weerstand die ik opriep als nieuwslezer ging niet om mijn vrouw-zijn, maar om mijn kleur. Ik heb veel kwetsende brieven gekregen, maar aan vrouwen was men inmiddels wel gewend.”

Tegenwoordig krijgen de vrouwen van het Journaal veel aandacht, omdat ze tegenwoordig volledig in beeld zijn, dus met billen en hakken. “Ik ben wel blij dat ik niet ten voeten uit in beeld was, zoals tegenwoordig. Dat leidt af. Wat heeft ze aan? Is ze dun of dik? Een nieuwslezer moet er goed uitzien, maar niet te goed. Het gaat niet om háár, maar om het nieuws. Mijn eigenwaarde heb ik ook nooit aan mijn uiterlijk ontleend.”

Wat ik wel seksistisch vind, is dat mannen op tv eindeloos mogen blijven, terwijl vrouwen op een bepaalde leeftijd weg moeten. Dat is een typisch Hollands fenomeen. Barbara Walters mocht doorgaan tot haar 80ste“, besluit ze in de krant (via Blendle).

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen