NPO 1’s Radar start petitie basisinkomen 55-plussers

Foto: RTLHet NPO 1-programma Radar van Antoinette Hertsenberg is een petitie gestart om de overheid te bewegen om te gaan experimenteren met een basisinkomen voor 55-plussers. Dat heeft de Avrotros laten weten. Radar sluit vanavond zijn tweeluik af over hoe werkloze 55-plussers in de verdrukking komen door ingewikkelde regelgeving en de sollicitatieplicht. “Een basisinkomen zou lucht kunnen geven aan de groep oudere werkzoekenden die klem zitten in het huidige systeem.”

Er wordt in Nederland steeds vaker gepleit voor een basisinkomen – een gegarandeerd inkomen verstrekt door de overheid. Antoinette Hertsenberg: “De positie waar oudere werkelozen zich in bevinden is schrijnender dan ik had gedacht. Maar drie procent komt weer aan het werk. Er zal echt iets moeten gebeuren voor deze groep en ik hoop dat de petitie hiertoe de aanzet geeft.

Het experiment zou volgens Avrotros kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen.

Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen, aldus de omroep. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegvallen van zorg- en huurtoeslag. Zo kan zo veel mogelijk voorkomen worden dat het experiment minder inzichten geeft omdat mensen wel de lusten, maar niet de lasten hebben.”

De overheid dekt de kosten uit algemene middelen. Om ervoor te zorgen dat de controlegroep een afspiegeling van de behandelgroep is, wordt eerst mensen gevraagd om mee te doen en worden mensen later verdeeld over de behandelgroep en de controlegroep.”

Tekenen van de petitie kan vanaf vandaag op radarextra.nl/petitie.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen