Jeroen Pauw heeft Sinterklaas-trauma

Het heeft Jeroen Pauw een flinke knauw gegeven dat zijn ouders hem pas heel erg laat vertelden dat Sinterklaas niet bestaat. Dat zei de VARA-ster zondagavond tegen EO-ster Tijs van den Brink in Adieu God. Pauw werd op zijn twaalfde uitgelachen in de klas toen hij Sinterklaas verdedigde. “Het is heel flauw om te zeggen, maar ik ging er als kind vanuit dat mijn ouders de waarheid spraken. Ik weet niet of er kinderen naar jouw programma kijken, maar bij DENK zouden ze zeggen: ‘Trap er niet in!’”

Het was verschrikkelijk, aldus Pauw. “Mijn ouders hebben mij net iets te laat verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Dat heeft op mij een ontzettende indruk gemaakt. Ik hoorde het uiteindelijk op school.

Hij werd door iedereen uitgelachen. “Je wil op school op zijn minst niet de outcast zijn en dat voelde ik op dat moment heel erg wel, omdat werkelijk de hele klas mij uitlachte toen ik zei dat Sinterklaas wél bestond. Toen ik daarna thuiskwam en mijn ouders zeiden dat ik dan maar even moest gaan zitten, heeft bij mij losgemaakt dat ik vanaf dat moment alles ben gaan wantrouwen wat mijn ouders mij vertelden.”

Álles wat zijn ouders zeiden, begon Pauw te wantrouwen. “Dat heeft ook geleid tot fantastische ontdekkingen, zoals dat mijn vader een keer eerder getrouwd was. Eerst zei mijn vader: ‘Nee, hoe kom je daar nou bij!’ Maar ik had de trouwring en de trouwakte gevonden tussen de lakens in de linnenkast. Toen is de journalistieke missie begonnen om alles uit te pluizen wat er in de familie gebeurd is en of het allemaal wel klopt.

Ik heb het mijn ouders kwalijk genomen dat ze hebben gelogen. Ik heb het als heel pijnlijk ervaren dat ik erachter kwam dat mijn ouders logen. Ik dacht daarna bij alles: klopt dat wel?

Twee jaar later geloofde Pauw ook niet meer in God.

Foto: VARA

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen