Arman Avsaroglu ‘nep-Nederlander’ genoemd bij NOS

Voetbalcommentator Arman Avsaroglu (27) is door een collega bij de NOS wel eens een ‘nep-Nederlander’ genoemd. Dat vertelt hij vandaag in de Volkskrant. Avsaroglu merkt dat hij bij een witte organisatie werkt. “Bij Studio Sport ben ik volgens mij de enige werknemer met een niet-westerse afkomst. Ik heb weleens wat foute geintjes te verduren gekregen. ‘Ik moet eerst even die nep-Nederlander helpen’, zei een oudere redacteur, waar ik bij stond. Daar ontwikkel je een schild tegen.

Andere collega’s hebben zich niet in de juiste uitspraak van zijn naam verdiept, aldus Avsaroglu. “Ik ben eraan gewend dat mensen mijn achternaam verkeerd uitspreken. Live op de radio gebeurde dat in het begin voortdurend.”

Na een paar maanden heb ik een compilatie gemaakt van alle manieren waarop mijn naam verkeerd werd uitgesproken en die rondgestuurd aan collega’s. Het is hilarisch als je dat achter elkaar hoort.”

Avsaroglu heeft niet het idee dat hij bij de NOS een excuusallochtoon is. “Mijn achtergrond heeft nauwelijks een rol gespeeld“, zegt de journalist, die ook niet voor een allochtonenquotum is. “Als je mensen daar door middel van een quotum naar binnen gaat duwen, kan het ook slecht uitpakken.”

Ik heb gezien hoe redacteuren met een migrantenafkomst bepaalde items niet kwijt konden in het journaal. Items zonder hard nieuws vielen snel af, voor een genuanceerd achtergrondverhaal over een groep of een wijk was vaak geen plek“, besluit hij in de krant (via Blendle).

Foto: VARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen