DWDD-professor Erik Scherder baalde van tv-recensie

Neuropsycholoog Erik Scherder baalde flink van kritiek die hij in 2015 kreeg over de tv-colleges die hij maakte voor DWDD University. Dat vertelt hij in het AD. Scherder werd door tv-recensent Hans Beerekamp beschuldigd van ijdelheid. Zijn energieke optreden schoot volgens hem zijn doel voorbij. “Hij bedient zich van de retorische instrumenten van een derderangs conferencier”, sneerde Beerekamp. “Ik merk dat mijn kritische cortex moeite heeft met standwerker Scherder.

Daar was Scherder goed ziek van. “Een dodelijk moment! Er werd geschreven dat mijn intenties niet oprecht waren. Dat het me niet primair om de lesstof ging. Och man, wat heeft me dat verdriet gedaan. Het goede gevoel van het bereiken van anderhalf miljoen kijkers was in één klap weg.

Wat vonden zijn collega’s er eigenlijk van? “Na de eerste grote colleges bij DWDD bleef het stil. Misschien wel een half jaar lang. Daar heb ik echt wakker van gelegen. Ik ben een tobber, hoor. Maar toen ik hen ontmoette op een congres, bleken ze ontzettend positief.

Misschien pakte ik het té populair aan, bedacht ik. In mijn hoofd draaide ik allerlei scenario’s af. Had ik vooraf misschien minder duidelijk moeten vragen of iedereen er zin in had? Aan de andere kant, dat doe ik bij elk college. Meestal beginnen de studenten dan te joelen.

Collega-wetenschapper Bert Keizer was wél kritisch. “Leuke vent is dat, die Bert Keizer. We zijn het niet altijd eens, maar spreken elkaar vaak. ‘Je bent narcistisch,’ zei hij laatst tegen me over mijn tv-optredens. ‘Maar goed, dat is iedere man’. Kan ik goed hebben hoor, dat soort analyses.

Het AD-interview met Erik Scherder kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen