Mark Rutte: ‘Jammer dat Premiersdebat niet doorgaat’

Mark Rutte vindt het jammer dat het Premiersdebat van RTL 4 niet doorgaat, nadat de tv-zender op het laatste moment de opzet wijzigde. Dat heeft de premier vanochtend gezegd op Radio 538. RTL 4 nodigde vanwege de kleine verschillen in de peilingen niet vier, maar vijf kandidaten uit, waarop VVD en PVV afzegden. “Ik vind het jammer dat het niet doorgaat. Het is een heel leuk debat. We zeiden eerst: ‘We doen het met z’n tweeën, want we zijn de twee duidelijke koplopers in de peilingen.’”

Het plan voor een Premiersdebat met alleen VVD en PVV zag RTL echter niet zitten. “Toen zei RTL: ‘Nee, we doen het met z’n vieren.’ Nou, oké. Dat is de oude opzet, dus daar kan ik me iets bij voorstellen. Toen werd het opeens vijf mensen en toen zeiden we op een gegeven moment: ‘Dan vinden we het te veel worden.’ Een week later is er ook een debat vanuit RTL.”

Rutte deelt de kritiek niet dat er nu nauwelijks debatten worden gehouden. “Je hebt ook nog het NOS-debat, het radiodebat en het EenVandaag-debat, dus er zijn echt wel veel debatten.”

Het liefst had hij het Premiersdebat wél gedaan. “Het heeft een bijzondere opzet. Het is freefight: er zitten niet veel regels in, dus je kunt mooie dingen doen in zo’n setting. Het is wat het is.”

De premier ligt er niet wakker van. “Ieder maakt zijn afwegingen. Ik respecteer dat. We wilden er twee, we accepteerden er vier, maar met vijf wordt het gewoon te veel. RTL heeft het volste recht om er vijf van te maken en wij hebben het recht om daar op te reageren.”

Ik ben bij heel veel debatten. Er zijn zo veel debatten, dus daar zit het probleem niet. Je moet je wel steeds afvragen of je de setting en opzet begrijpt. Met vijf wordt het gewoon te veel. Je kunt denken ‘wat maakt die ene uit’, maar je krijgt een heel andere opzet en andere verhoudingen. Een week later zijn het er acht.”

Rutte is niet boos op RTL. “Zij willen een Premiersdebat en als de twee grootste partijen in de peilingen niet meedoen, dan begrijp ik dat het niet doorgaat. Ik verwijt ze helemaal niets. Het loopt zoals het loopt.

Foto: Rijksoverheid

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen