Claudia heeft geen spijt van kritiek op Sylvana

Claudia de Breij heeft er geen spijt van dat ze als echte VARA-vrouw de reeds fel bekritiseerde Sylvana Simons heeft aangepakt in haar veelbekeken Oudejaarsconference. Dat vertelt de presentatrice en cabaretière in een interview met NRC Handelsblad. De Breij was best scherp over Simons. “Dat mag toch? Ik benoem dat zij altijd zo verschrikkelijk boos kan kijken. Dat dóét ze ook. Dat vind ik, dus dan zeg ik dat. Ik wil mijn eigen ongemak daarover laten zien”, zo laat ze weten.

Op de vraag of ze als vrouw niet een beetje solidair moet zijn met Simons, antwoordt De Breij: “Dit kan echt alleen een man bedenken. Welnee joh. Ik weet nog dat Madeleine Albright zei: ‘ There is a special place in hell for women who don’t help other women .’ Ik doe daar niet aan mee.

Het is juist een eer dat Simons genoemd werd in de conference, denkt De Breij. “Door Sylvana aan te pakken laat ik zien dat ik haar serieus neem. Dat sneue vrouwelijke concurrentiegedoe, daar heb ik me gelukkig aan kunnen onttrekken.”

Vanwege de oudejaarsconference gaf De Breij een jaar lang geen interviews en dat is haar goed bevallen. Het niet overal bovenop zitten houdt ze vast. “Misschien op een andere manier, maar zeker niet meer zo intens. Ik zal vast opiniërend blijven. Dat zat ook volop in de Oudejaars. Maar ik wil minder hakketakken over mijn eigen gelijk.”

Wij kunnen nu samen heftig discussiëren over de wereld, over Trump en Wilders. Misschien krijgt één van ons gelijk. Maar dan verandert er nog helemaal niks in de wereld. Gefeliciteerd met je eigen ronkende gelijkje: je hebt er alleen niets aan.

Het NRC-interview met Claudia de Breij kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen