Telegraaf op voorpagina: ‘NPO met billen bloot’

De NPO moet met de billen bloot. Sander Dekker, de staatssecretaris van Media, wil omroepen gaan verplichten om op verzoek details vrij te geven over bijvoorbeeld topsalarissen, sportrechten en andere uitgaven. Dat meldt De Telegraaf vandaag op zijn voorpagina. Dekker heeft drie juristen de belangen van de politiek en van de NPO laten toetsen. De NPO vindt namelijk dat dit de journalistieke vrijheid raakt. Twee van de drie juristen zijn het eens dat de NPO met de billen bloot moet.

Voortaan kunnen politici het kabinet dus verzoeken om financiële details van de publieke omroepen openbaar te maken, schrijft de krant. “Een bewindspersoon zal vervolgens wel afwegen of het verzoek hout snijdt. Het idee moet bestaan dat er sprake kan zijn van verkwisting.”

Als Kamerleden het louter doen om invloed te kunnen uitoefenen op de programmering van de NPO, zal de inzage worden afgewezen, weet De Telegraaf. “Daar is het nieuwe instrument nadrukkelijk niet voor bedoeld.”

Topsalarissen zoals die van Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen worden al aangepast. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) werkt aan wetgeving die aan hun salarisstrookje tornt.

Het Telegraaf-artikel Omroepknip openbaar kunt u lezen via Blendle.

Foto: Telegraaf

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen