Journaal en Nieuwsuur vanaf morgen uit nieuw decor

Geplaatst op Thu 01 Dec 2016 om 14:14

Het nieuwe decor van NOS Journaal, Nieuwsuur en het NOS Jeugdjournaal wordt morgen in gebruik genomen. Alle drie de programma’s komen vanaf dan uit hetzelfde decor. Dat heeft de omroep laten weten. De opvallendste verandering is dat het nieuwe decor volledig rond is, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden. “Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen.”

Het nieuwe decor is efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden en er – anders dan voorheen – gewerkt wordt met een uniforme software en aansturing van de schermen.

In het nieuwe decor kunnen de uitzendingen 360 graden in beeld gebracht worden. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden. Zo wordt het weerscherm van het NOS Journaal behoorlijk breder. De weerpresentator kan ‘langs’ het weer van de week lopen.

De huidige decorstukken van de programma’s én de techniek waren aan vervanging toe. Daarom is er gekozen voor een nieuw multifunctioneel decor, waarin de drie programma’s het decor delen”, aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws.

Nieuwsuur

Nieuwsuur, het nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR, houdt haar eigen gezicht, maar binnen het programma is duidelijk de nauwe samenwerking te zien met NOS Nieuws en NOS Sport.

Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur: “Het nieuwe decor brengt voor de kijker meer eenheid tussen de programma’s, met behoud van hun eigen karakter. Daarom hebben we het format eerder dit jaar al wat aangepast, waarbij zowel Nieuws als Sport hun eigen plek hebben binnen Nieuwsuur. Dat komt in dit nieuwe decor nog beter tot uiting.

De formats van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur veranderen niet. Zo blijven de Nieuwsuur-anchors zitten aan een presentatiedesk en staan de presentatoren van het NOS Journaal tijdens Nieuwsuur als vertrouwd voor de schermen.

Journaals overdag

De Journaaluitzendingen overdag en het late Journaal rond middernacht komen niet vanuit de nieuwe studio. De kleinere studio die hiervoor gebruikt wordt, wordt de komende maanden aangepast aan de nieuwe vormgeving. Deze verbouwingen zijn naar verwachting begin 2017 gereed.

Annechien Steenhuizen en Mariëlle Tweebeeke geven morgen om 14.50 uur een exclusief kijkje achter-de-schermen bij de repetities in het nieuwe decor via de Facebook-pagina van de NOS en Nieuwsuur.

Het nieuwe decor is ontworpen door FishEye Media Productions.

Foto: NOS/Stefan Heijendael
20 Reacties op “Journaal en Nieuwsuur vanaf morgen uit nieuw decor”


 1. Gogogo

  Na VIER jaar weer een nieuw decor. Vreselijke subsidie vreters

 2. HalloJumbo

  Het nieuwe decor van RTL Nieuws zou ook heel spectaculair worden. Dat ze nog technieken achter de hand hadden die ze in de loop van de toekomst zouden gebruiken….

  Zie er geen zak van terug.

 3. Fan

  Zucht naar Gogogo😣

 4. otto groeneveld

  Hebben zij aandelen in het bedrijf die decors bouwt??? Wat willen zij nou hiermee bereiken?? Het subjectieve zeiknieuws blijft hetzelfde, al worden er tienduizend vrouwen verkracht NPO kijkt de andere kant op.

 5. Rik

  Inderdaad HalloJumbo.

  Sterker nog: bij de Amerikaanse verkiezingen gingen ze hun kleine RTL Z studio zitten. Whahaha.

 6. Wibo TROS Aktua

  @ halloJumbo
  En ik maar denken dat het om de inhoud gaat.

 7. Anonymous

  Wat mooi he. draait de camera dan ook rondom de billen van Astrid Kersseboom?

 8. arie

  Nu nog een beetje onpartijdig, minder gekleurd, minder socialistisch, zich minder als staatsomroep manifesterend, maar vooral goed luisteren naar de gewone burger en niet naar de links elite grachtengordel nep figuren uit Amsterdam.

  Buiten Amsterdam wonen ook Nederlanders.

 9. DOEI

  Waarom wordt hier altijd zo negatief gereageerd? Door te werken met hetzelfde decor wordt het dus allemaal goedkoper.

 10. Freek

  Verdwijnen dan ook gelijk die storende logos in beeld ?

  Graag !!!

 11. Anonymous

  Doei ,Lees je hier wel eens wat positief .

 12. Anonymous

  De logo’s van RTL worden ook weer aangepast binnenkort. Ze gaan over op transparant logo’s in de bovenhoek, net als wat SBS doet. Veel beter. Het is nog niet bekend of het ontwerp ook anders wordt, of dat het alleen transparant gaat worden.

 13. Ketjap

  Ik vrees dat alleen de studio veranderd is en de (superslechte) leaders blijven. In de foto van het nieuwe jeugdjournaaldecor is namelijk hetzelfde logo te zien… Leaders waren eerder aan vervanging toe dan het decor.

 14. M

  @Ketjap. Ik verwacht ook niet dat deze zullen veranderen. Aan de studio te zien (op de verschillende foto’s) zal een leadermuziek wijziging gemakkelijk los van de studio kunnen gebeuren. Studio is namelijk universeler dan voorheen qua opzet/uitstraling. Eventueel weer een budget gevalletje…

 15. Ad

  Alle presentatoren krijgen gymschoenen om van schem naar scherm te rennen.

 16. Anonymous

  Alwéér een nieuw decor.
  Ik ben benieuwd wat dit me allemaal weer gaat kosten.

 17. gtstfites

  Net gekeken het is nog het oude decor. Alleen de weerkaart was nieuw. Misschien pas in de middag of vanaf 18 uur het nieuwe decor?

 18. Hans

  @gtstfites:
  “De Journaaluitzendingen overdag en het late Journaal rond middernacht komen niet vanuit de nieuwe studio. De kleinere studio die hiervoor gebruikt wordt, wordt de komende maanden aangepast aan de nieuwe vormgeving. Deze verbouwingen zijn naar verwachting begin 2017 gereed.”

 19. Pfff

  Doe ook wat aan de kleding van de dames.
  Het is zo oud bollig.Vreselijk.
  En dan die houterige stapjes!
  Ga gewoon weer achter een desk zitten.

 20. E. Jansen

  ooo ja, aan alle ‘tv-kenners’ die niet in het vak werken spreken leg ik het nog EEN keer uit… de NPO is de goedkoopste publieke omroep van Europa… en de commercielen betalen we via onze boodschappen, die anders 10 procent goedkoper waren… nu niet meer over beginnen A.U.B.!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.