Vicepremier Lodewijk Asscher blij met Linda de Mol

Lodewijk Asscher denkt dat het besluit van RTL om Zwarte Piet te boycotten onder meer tot stand is gekomen door kritische zendersterren. Dat zei de vicepremier vrijdagavond in DWDD. Niet de politiek, maar de maatschappij is aan zet in de pietdiscussie, vindt Asscher. Hij ziet RTL als voorbeeld van een organisatie die geleidelijk tot het juiste inzicht is gekomen. “Bij RTL begon het te veranderen omdat Linda de Mol en Humberto Tan zeiden dat het anders moet.

Zo is ook het tij aan het keren bij NTR’s Sinterklaasjournaal, aldus Asscher. “Bij het Sinterklaasjournaal is Erik van Muiswinkel bijvoorbeeld afgehaakt.

De NTR houdt tot de eerste uitzending geheim wat het Sinterklaasjournaal dit jaar doet met de pietdiscussie. “Het Sinterklaasjournaal is heel belangrijk, omdat zij het sprookje direct aan de kinderen vertellen. Als zij een mooi verhaal vertellen over waar die verandering vandaan komt, dan is het daarmee klaar voor heel veel kinderen. Ik hoop dat ze daar een vorm voor vinden.

Als het Sinterklaasjournaal nog steeds Zwarte Pieten laat zien, zou Asscher dat jammer vinden. “Ik zou het wel jammer vinden. Ik zou het mooi vinden als ze nu doorzetten. Het is natuurlijk gek dat ze door de commerciële omroep worden voorbijgestreefd, maar het is vrij. De politiek gaat niet over wat de omroep maakt.

Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat driekwart van de Nederlanders gewoon wil vasthouden aan Zwarte Piet. “Vroeger hoorde ik bij die grote meerderheid en vond ik het eigenlijk maar een onzindiscussie, maar als je erover praat met mensen die elk jaar opzien tegen Sinterklaas, omdat ze bang zijn dat hun kinderen in de supermarkt wordt nagewezen, dan kun je dat niet volhouden.”

Een kinderfeest moet een feest voor álle kinderen zijn, vindt Asscher. RTL geeft daarin het goede voorbeeld, vindt hij. “RTL is een commerciële organisatie en hoeft dat van niemand te doen. Dat ze besluiten om het anders te doen, vind ik een compliment waard.”

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen