Sylvana Simons staat enorm voor schut in Pauw

Sylvana Simons viel woensdag behoorlijk door de mand in Pauw door stellig te beweren dat ze een interview heeft gezien met Donald Trump, dat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Aan het eind van de uitzending werd ze gecorrigeerd door Jeroen Pauw. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Al ruim een jaar lang zwerft op internet een neppe quote rond van Trump, waarin hij uithaalt naar het niveau van republikeinse kiezers. Die quote bracht Simons aan tafel ter sprake.

Simons: “Volgens mij heeft Trump in een interview in de jaren 90 of misschien wel 80, dus iets wat we echt allemaal kunnen checken, gezegd: ‘Als ik nou eens presidentskandidaat wil worden, dan word ik het voor de republikeinen, die mensen zijn zo dom: ik kan ze alles voorschotelen en they will eat it.’ Over arrogantie gesproken. Dat is precies wat hij nu heeft gedaan. Dat heeft hij heel goed gedaan.

De redactie van Pauw bracht de quote vervolgens vol in beeld. Daarop zei Pauw: “Ik weet niet of dit wel klopt.

Simons: “Ik heb het bewegend beeld gezien, ik heb het bewegend beeld gezien.

Na die uitspraak van Simons regende het kritieken op social media. “Jemig. Is hoax. Check dat dan eerst“, zei RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink bijvoorbeeld.

En Frits Wester: “Ben er ook een keer (tweet) ingetrapt. Dat bewegend beeld ervan heb ik nooit kunnen vinden.

NRC-columnist Zihni Özdil: “Bij Pauw zet Sylvana Simons een hoax over Trump in. Ironisch voor iemand van een ’trap er niet in’-partij.

DWDD-dichter Nico Dijkshoorn: “Zo zeg, zat die Sylvana even zwaar voor lul. Hoax inzetten als overtuigend bewijs. En het dan hebben over de media als kwade macht.

Aan het eind van de uitzending kon Pauw niet anders dan rectificeren: “We hebben het gevoel dat we nog één ding moeten rechtzetten, Sylvana. Ik moet je zeggen: toen ik het net zag, had ik daar al mijn twijfels over. We hebben het laten zien, maar volgens onze redactie klopt dit niet en is dit een Photoshop. Sorry dat ik het zo op deze manier zeg.”

Simons: “Heb ik me vergist? Dan moet ik het terugnemen. Dan ben ik in de socialmediavalkuil gevallen.

Pauw: “No worries.

Columnist Jan Dijkgraaf wijst er echter op dat Simons nog verkondigde de ‘bewegende beelden’ gezien te hebben, maar die bestaan helemaal niet, ook niet in gemanipuleerde vorm.

Dijkgraaf: “Je viel niet alleen in een socialmediavalkuil, je bent ook nog een lying bitch.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen