Kijkcijferexpert in DWDD: ‘NPO bereikt iedereen al’

Kijkcijferexpert René van Dammen van de NPO kwam vrijdagavond naar De Wereld Draait Door met de boodschap dat er helemaal niets mis is met het bereik van de publieke omroep. Iedereen wordt bereikt, ook de bezorgde burger. Dat zei hij in de talkshow op NPO 1. Matthijs van Nieuwkerk nodigde Van Dammen uit, omdat NPO-baas Shula Rijxman heeft aangegeven dat de NPO onze eigen ‘Trump-stemmers’ moet gaan aanspreken. Maar die worden volgens Van Dammen al bereikt.

Aangezien Van Dammen vasthield aan zijn verhaal dat er he-le-maal niets aan de hand is met het bereik van de NPO, werd het nogal een saai gesprek.

Volgens Van Dammen kan er niet eens gemeten worden op de doelgroep ‘bezorgde burgers’. “De gewone man of vrouw bestaat helemaal niet, net als de bezorgde burger. Er bestaat niet één groep die we minder zouden bereiken dan een andere groep. Mensen die zich vergeten voelen kunnen hoogopgeleid of laagopgeleid zijn of uit het platteland of uit de steden komen. Die groep bestaat niet.

Dat Rijxman in haar column van de Volkskrant heeft opgeroepen dat de NPO die groep beter zou moeten bedienen, begrijpt Van Dammen dan ook niet. “Het overviel mij ook. Ik begrijp het artikel wel en denk ook dat het goed is dat ze het aan de orde stelt, maar ik heb een geruststellende mededeling: we bereiken het volk nog massaal. Elke week kijkt 86 procent van de Nederlanders weleens naar de publieke omroep, dat is heel veel.”

Van Nieuwkerk: “De ‘maar’ dat er een grote groep is die zich niet meer herkent in de elite in Hilversum en daar niet meer op afstemt, is dus een fabeltje?

Van Dammen: “Het is in zoverre een fabeltje dat die groep niet zo groot is als gedacht wordt. Er zullen mensen zijn die misschien minder naar de NPO kijken, maar mensen weten altijd de programma’s te vinden die hen wel aanspreken.”

Als je me vraagt of er programma’s zijn die ik mis, dan zeg ik een dagelijkse talkshow op een tijdstip als zeven uur gericht op jongeren. Bij de NPO zijn er actuele talkshows die goed bekeken worden, maar waar over het algemeen mensen van boven de 45 naar kijken. We hebben behoefte aan een talkshow voor jongeren.”

Van Nieuwkerk: “Dat is een probleem wat NPO 3 al heel lang heeft, maar het gaat nu om een iets ander probleem en dat bestaat pas sinds Trump verkozen is. Er is dus niets aan de hand? Ben jij je deur uitgegaan na het lezen van dit stuk en heb je aan Shula gevraagd waar ze het over heeft?

Aan het eind van het gesprek kwam Van Dammen toch nog met een advies. “Ik was vandaag gevraagd om hier te zitten, maar ik was ook gevraagd om bij Pauw te zitten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor dit programma, maar ik heb de redactie van Pauw aangeraden: als jullie nou echt een daad willen stellen en willen laten zien dat de NPO aandacht heeft voor de mensen die we misschien proberen te bereiken, ga dan met je show een keer in een volksbuurt zitten.”

Ga een keer in een café zitten, op het platteland in Brabant. Ga naar de mensen toe en dan kun je daar praten over de alledaagse problemen. Zo’n programma mis ik wel een beetje.”

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen