Humberto Tan wint Sonja Barend Award 2016

Humberto Tan heeft de Sonja Barend Award 2016 gewonnen voor zijn interview in RTL Late Night met vier overlevenden van de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan. Dat was vanavond te zien in De Wereld Draait Door, waar hij de prijs uit handen kreeg van naamgeefster Sonja Barend. Een jury van ruim veertig collega-interviewers, tv-critici en mediajournalisten verkoos de RTL 4-presentator uit een lijst van tien kanshebbers die organisator VARAgids onlangs publiceerde.

Humberto Tan is altijd op zijn best met niet-bekende Nederlanders die hij optimaal op hun gemak weet te stellen“, vond jurylid Hans Beerekamp (tv-recensent NRC Handelsblad).

Nathalie Huigsloot (o.a. Volkskrant Magazine en VARAgids): “Humberto oordeelt niet, maar luistert, waardoor hij een veilige gesprekspartner is en mensen vrijuit tegen hem praten. Humberto zit op gevoel en niet op moraal, dat maakt hem heel sterk in een human interest-interview als dit.”

Een klein monument voor een jarenlange vriendschap“, volgens Hanna Bervoets (tv-recensent de Volkskrant). “De jongens zijn duidelijk geëmotioneerd maar wisselen hun herinneringen af met onderlinge grappen, het is alsof ze aan hun eigen keukentafel zitten. Tan en zijn redactie creëerden een vertrouwelijke sfeer waarin die jongens zichzelf durfden te zijn – alsof er geen duizenden mensen meekeken. Dat is een gave.”

Angela de Jong (Algemeen Dagblad) vond zelfs dat Humberto Tan dit jaar als enige aanspraak kon maken op de Sonja Barend Award. “Je kunt aan de jongens zien dat ze het gebeuren herbeleven, de schietpartij, het over de lichamen heen kruipen, een veilig heenkomen zoeken bij een wildvreemde thuis, de onzekerheid dat ze elkaar kwijt zijn. Ze vertelden alles, tot in de kleinste, radeloze details.”

Het is de achtste keer dat de Sonja Barend Award is uitgereikt. De eerdere winnaars zijn Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak, Twan Huys, Mariëlle Tweebeeke, Coen Verbraak en twee keer Jeroen Pauw.

Het interview met Humberto Tan, naar aanleiding van de prijs, staat op VARAgids’ digitale platform De Lagarde: delagarede.nl – en is volgende week in de papieren gids zelf te lezen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen