‘Uitzendtijdstip Buitenhof is ongelooflijk’

Jeroen Wollaars, de correspondent van de NOS in Berlijn, vindt het ongelooflijk dat het belangrijkste debatprogramma van de NPO ergens ’s middags in het weekend wordt uitgezonden. Dat zegt hij in een interview met de VARAgids. Op het gebied van debatprogramma’s kan de NPO wat leren van Duitsland, vindt Wollaars. “Een belangrijk debatprogramma in Nederland, Buitenhof, wordt op zondagmiddag uitgezonden en heeft drie gesprekken van twaalf minuten. Dat vind ik ongelooflijk.

In Duitsland is dat volgens Wollaars wel anders. “Hier kun je dergelijke debatten op primetime zien en ze duren wel anderhalf uur. Ja, ze zijn misschien saai en ze kunnen korter, maar ze zijn extreem goed uitgebalanceerd en ze krijgen de aandacht.”

De debatprogramma’s in Duitsland zijn top, stelt hij. “Daar kunnen wij iets van leren. Ik snap niet dat de Nederlandse publieke omroep in de zomer geen debatprogramma op de buis brengt.”

Volgens Wollaars zit het in de Duitse cultuur. “Als ik autorijd, luister ik naar de verkeersinformatie, en dan hoor ik welke straten afgesloten zijn vanwege demonstraties. Alleen al Berlijn telt er vijfduizend per jaar. Mensen gaan de straat op om voor hun mening uit te komen, en politici luisteren naar hen. Dat is een heel inspirerend verschil met Nederland.

Nederlanders van mijn generatie zijn in de basis nihilistisch geworden. Wie gaat er nog de straat op?

Het VARAgids-interview met Wollaars kunt u lezen via Blendle.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen