Rafael van der Vaart ziet tv-carrière wel zitten

Foto: SBSRafael van der Vaart ziet het wel zitten om na zijn carrière als voetballer aan de slag te gaan als voetbalanalist op tv. Dat zegt hij in een interview met VARAgids. Van der Vaart oefent momenteel als sidekick in het EK Voetbal-programma Studio France. “Ik ben in ieder geval geen analist, laten we dat misverstand alvast uit de wereld helpen. Dat is een vak apart, denk ik. Ik kijk naar wedstrijden zoals normale mensen er ook naar kijken. Je moet mijn rol vooral niet overdrijven“, zo vertelt hij.

Later wil hij wél op tv professioneel zijn mening geven over voetbal. “Dat kan ik me wel voorstellen, ja. Alleen zal ik me daar wel verder in moeten bekwamen. Ik wil niet veranderen in iemand die het ene na het andere cliché uitbraakt. Ik wil te allen tijden mezelf kunnen zijn.”

Nu hij nog bij een club in Spanje zit, houdt Van der Vaart de rol van analist nog even op afstand. “Voorlopig wil ik over voetbal praten zoals ik met mijn vrienden over voetbal praat. Natuurlijk zal ik me goed voorbereiden, je moet bij Studio France geen onzin gaan zitten uitkramen, maar ik wil er alles aan doen om mijn spontaniteit te behouden.”

Tot nu toe kende de televisiekijker Van der Vaart vooral van Shownieuws, waarin dagelijks zijn hysterische relatiedrama’s aan bod kwamen. “Tsja… Ik heb er zelf natuurlijk ook een potje van gemaakt. Ik dacht: ik hou gewoon mijn mond en dan is het op een gegeven moment over, maar ik word tot op de dag van vandaag achterna gezeten door ­paparazzi. Ook in Sevilla.”

Als voetballer ben je gebaat bij een stabiele thuissituatie. En daar was een tijdje geen sprake van. Natuurlijk was dat van invloed op mijn spel, dat kan je nooit los zien van elkaar. Zoiets zuigt energie.”

Het VARAgids-interview met Rafael van der Vaart kunt u lezen via Blendle.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen