‘IS houdt geen rekening met deadlines westerse media’

Jean-Pierre Geelen, columnist van de Volkskrant, denkt dat terroristen er goed aan zouden doen om meer rekening te houden met de deadlines van westerse media. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Er zijn gisterenavond tientallen doden gevallen bij een aanslag op het vliegveld van Istanbul. Door het tijdstip valt de media-aandacht een beetje tegen, denkt Geelen. “Een beetje PR-strateeg van IS moet rekening houden met de deadlines van de westerse media, dus een paar uur eerder.”

Het nieuws over de terreur in Turkije werd rond 21.30 uur bekend. Dan zijn journalisten volgens Geelen een stuk minder actief. “De journalistiek in Nederland is sowieso voor de helft op vakantie en de andere helft is bezig met de Brexit en de sportzomer.”

Het is gewoon geen lekker moment, aldus Geelen. “Nieuwsuur had nog maar een kwartier om te handelen, dat is niet heel veel. Ik was al aangenaam verrast dat de voorpagina’s van sommige kranten, waaronder mijn Volkskrant, het wel hadden. Als het ’s middags om 14.00 uur was geweest, dan was er wel meer aandacht geweest.”

Geelen zelf lag niet echt wakker van het nieuws. “Ik wil altijd het aantal slachtoffers weten en wie het gedaan heeft, maar dat is in negen van de tien gevallen toch IS, en dan is het voor mij wel klaar.”

Frans Lomans, hoofdredacteur van Panorama, denkt dat er nog een reden voor de tegenvallende media-aandacht is. “Dit is toch alweer een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Turkije was bovendien ook al uitgeschakeld voor het EK, waardoor je het verband met het EK niet kunt leggen.

Het gebeurt te vaak. Je went aan alles. Je went ook aan een slecht huwelijk. Alles went.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen