Ook Dolores uit onvrede weg bij Sinterklaasjournaal

Foto: RVDADolores Leeuwin stopt als reporter van het Sinterklaasjournaal. Ze vindt dat Zwarte Piet niet snel genoeg verandert. Dat meldt ze vandaag op VARA’s linkse opiniesite Joop.nl, één van tegenstanders van Zwarte Piet. Leeuwin ‘kan het niet meer recht praten voor zichzelf’. “Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma.

Sinterklaasjournaal-omroep NTR moet meer doen voor mensen die tegen Zwarte Piet zijn, vindt ze. “Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden.”

De NTR zegt dat ze de middengroep bedient. “Maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd. Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug.”

Omroepbaas Paul Römer vindt niet dat de NTR een voortrekkersrol moet innemen, maar daar is Leeuwin het niet mee eens. “Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze.”

De NTR ligt onder vuur vanwege zijn Zwarte Piet-beleid. Ook pieten Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel zijn opgestapt. Ruim honderd BN’ers riepen de NTR in het NRC op iets te doen aan zijn Zwarte Piet-beleid.

De rechtse opiniesite GeenStijl vindt het een non-discussie. “Het blijft een reservaat-discussie in een reservaat-krantje. Rij 10 kilometer van 020 weg, en Zwarte Piet blijft Zwarte Piet.

Lees ook: Dolores Leeuwin overweegt Sinterklaasjournaal-exit (december 2015)

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen