Dolores Leeuwin overweegt Sinterklaasjournaal-exit

Foto: RVDADolores Leeuwin overweegt te stoppen als reporter van het Sinterklaasjournaal. Dat vertelt ze vandaag in de Volkskrant. Leeuwin vindt dat het NTR-programma niet snel genoeg is met het aanpassen van Zwarte Piet. “Ik weet nog niet zeker of ik dat wil. Ik kan Zwarte Piet in de huidige vorm niet meer voor mezelf verantwoorden. Mijn standpunt is nu: de verandering gaat te traag. De NTR weet hoe ik erover denk. Binnenkort hebben we een evaluatie. Dan zal blijken welke kant het opgaat.

Het Sinterklaasjournaal moet progressiever, vindt ze. “De NTR zegt dat wij niet leidend willen zijn, maar de maatschappelijke consensus volgen. Tja, ik denk dat je ook kunt besluiten de kroeskrullen en de rode lippen vast weg te halen. Dan haal je de associatie met ras er langzaam uit.

Die kroeskrullen en rode lippen voegen niets toe, stelt Leeuwin. “Geen enkele blanke man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen? In het Sinterklaasjournaal gaat dat geleidelijk.

Leeuwin wordt regelmatig aangesproken op Zwarte Piet. De reacties zijn volgens haar ‘snoeihard’. “Van donkere mensen die vinden dat ik degene was die in de slaventijd met haar kont draaide voor de slavendrijver. Via Facebook was dat. Je moet weten waar je vandaan komt, schreef iemand.

De discussie moet verzachten, vindt ze. “Waarom kunnen we niet naar elkaar luisteren?

Sinterklaasjournaal-presentatrice Dieuwertje Blok is ook anti-Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Eindredacteur Ajé Boschhuizen heeft daarom gedreigd met haar ontslag.

Het Volkskrant-interview met Leeuwin kunt u lezen via Blendle.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen