NTR vindt kritiek op Zwarte Piet-beleid onterecht

Omroep NTR vindt de kritiek van BN’ers op zijn Zwarte Piet-beleid onterecht. Piet verandert al jaren geleidelijk. Dat stellen NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl in het NRC. De verandering is tien jaar geleden al ingezet, schrijven ze. “In 2006 deden de makers van het Sinterklaasjournaal iets wat niet eerder was gedaan. De stoomboot voer dwars door een regenboog waardoor de Pieten van kleur verschoten. Dat jaar liepen voor het eerst ook blauwe, rode, gele en oranje Pieten rond.

In 2014 staken de makers van het Sinterklaasjournaal opnieuw hun nek uit, aldu sde omroepbazen. “Ze introduceerden een grote variëteit aan Pieten: blanke Pieten, Roetveegpieten, Clownspieten en ook Zwarte Pieten. Een witte en zwarte Sinterklaas reden in het laatste shot van de serie naast elkaar het beeld uit.”

Even leek toen de angel uit het debat: de makers werden zelfs genomineerd voor de Nipkowschijf. De editie van 2015 vonden mensen die tegen Zwarte Piet zijn echter een zware teleurstelling. “Dankzij een magische steen hoefden de Pieten niet langer door de schoorsteen. Er kwamen opnieuw meer Witte Pieten bij. Deze verandering was misschien minder zichtbaar dan wij hadden gedacht en gehoopt.

Zwarte Piet verandert, maar wel geleidelijk, aldus de NTR. “Zoals in de rest van het land vindt niet iedereen van het team van het Sinterklaasjournaal, van acteurs tot schrijvers, hetzelfde. Voor de een kan het niet snel genoeg, voor de ander moet het Sinterklaasjournaal niet voorop willen lopen. Daarin moeten wij onze weg zien te vinden.

De briefschrijvers roepen de NTR op de figuur van Zwarte Piet te veranderen. Die oproep is een open deur. De NTR is daar tien jaar geleden al mee begonnen. De weg die in 2014 weer is opgepakt, is onomkeerbaar. Dat Zwarte Piet verandert, is evident en vanzelfsprekend. Het gaat alleen nog maar over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering.

Lees ook: Sterren van Zwarte Piet-minnend RTL boos op NTR (vrijdag)

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen