‘Media watertanden na een terreuraanslag’

Journalist en schrijver Marcel Rözer ergerde zich deze week groen en geel aan de reactie van de Nederlandse media op de terreuraanslagen in Brussel. Dat schrijft hij in de Volkskrant. Rözer vindt dat de ‘nieuws-tsunami’ na een aanslag niets toevoegt. “Ik werd boos en heb radio en tv uitgezet“, zegt hij. “Wat schiet ik op met de eindeloze stroom van journalisten, deskundigen, ooggetuigen en politici en twitteraars die niet weten wat er precies is gebeurd en die elkaar desondanks de microfoon voorhouden?

Op een gegeven moment krijgt de nieuwsconsument zelfs reacties op reacties voorgeschoteld, aldus een geërgerde Rözer. Hij uit onder meer kritiek op Radio 1. “Mijn vraag aan bijvoorbeeld Radio 1 is wat ik ermee opschiet als iemand met een microfoon achter een hek staat met zicht op een metro-ingang waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld?

Ver-schrik-ke-lijk, vindt hij het. “Ben ik de enige die de media hoort watertanden na weer een aanslag? Ben ik de enige die zoveel domheid niet aankan?

De media dienen IS, stelt hij. “Een terreuraanslag zonder cameraploegen, journalisten, twitteraars, Facebookers enzovoort, heeft geen enkele zin. Dat weet elke terrorist en zeker die van IS.

Zij zijn geholpen en gebaat bij de primaire reacties van de media. Bij de inkleuring in ‘wij en zij’, bij een haatprediker als Wilders die onmiddellijk airtime krijgt. Wie zwijgt verliest. Zeker in tijden als deze.

De column van Rözer kunt u lezen via de website van de Volkskrant.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen