VARA-cabaretier Sara Kroos: ‘Nederland is niet van ons’

Foto: Rogier VeldmanCabaretier Sara Kroos sluit aan in de rij van aan de VARA gelieerde BN’ers die de toestroom van vluchtelingen toejuichen. Sterker nog: ze ergert zich zo aan het anti-vluchtelingen-geluid van de PVV, dat ze twijfelt of vrijheid van meningsuiting eigenlijk wel zo goed is. Dat zegt ze in de Opzij. Kroos, bekend van VARA-programma’s als In Goed Gezelschap, walgt van de PVV. “Op de dag dat ik de Grenzen dicht-poster van Geert zag en de reacties van zijn achterban, is er iets geknapt in mij.

De cabaretière twijfelt of Nederland niet iets te vrij is geworden. “Toen ik die poster zag dacht ik: misschien kunnen we het niet meer aan, de verantwoordelijkheid die de vrijheid van meningsuiting met zich meebrengt. Dat er zoveel geroepen mag worden, met ­terugkerende termen als ‘ons land’ en ‘onze grenzen’.”

Kroos vindt dat Nederland van iedereen is. “Dit land is niet van ons. Landen bestaan niet, dat is gewoon een afspraak. Wat ironisch is, de afspraak van grenzen maakt juist een grenzeloosheid in de mens wakker: dit is van ons, deze cultuur, dit land, deze ruimte. Als een hond die z’n tanden in een stuk vlees zet.”

2015 was hierdoor niet het jaar van de vluchtelingen, maar van de reacties óp de vluchtelingen. Ik pleit ervoor dat 2016 dan wel het jaar van en voor de vluchtelingen wordt.”

De VARA heeft met twee prominente dagelijkse talkshows op de meest bekeken tv-zender van het land een grote rol in het vluchtelingendebat.

Vooral Pauw heeft er een handje van om het vluchtelingendebat vooral met links georiënteerde mensen te bespreken. Zo werd de rechts georiënteerde Jan Roos onlangs bijna van tafel gekeken in de talkshow.

Weblog GeenStijl ergert zich aan de uitspraken van Kroos. De populaire website heeft een een kritisch artikel geschreven over haar uitspraken.

Het Opzij-interview met Kroos kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Jan Roos heeft het lastig in Pauw: vier tegen één

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen