Volkert mogelijk terug cel in dankzij KRO-NCRV

Foto: Nick van OrmondtVolkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, moet mogelijk terug de cel in dankzij een reportage van het tv-programma Brandpunt Reporter van KRO-NCRV. Dat heeft de omroep laten weten. Brandpunt Reporter heeft in samenwerking met een kennis van Van der Graaf in het geheim een aantal gesprekken met hem opgenomen. Uit één van die gesprekken blijkt dat hij doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling heeft geschonden.

Van der Graaf zei in het heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf ‘in scène heeft gezet’. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf: “Die maakte bij wijze van spreken 200 foto’s en dan konden wij zeggen, die wel en die niet.

Van der Graaf heeft een mediaverbod waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers. Het mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem door de rechter werden opgelegd, die mede tot doel hebben de kans op recidive te verminderen en daarmee de samenleving te beschermen.

De Reclassering heeft in een reactie aan Brandpunt Reporter laten weten geen toestemming te hebben verleend en dit te beschouwen als een overtreding van zijn mediaverbod. Van der Graaf riskeert nu dat hij alsnog de resterende zes jaar gevangenisstraf geheel of gedeeltelijk moet uitzitten.

De moordenaar spande een kort geding aan tegen de KRO-NCRV waarin hij eiste dat de uitzending werd verboden. De rechtbank van Amsterdam heeft die eis gisteren aan het begin van de avond afgewezen.

Brandpunt Reporter trok zondag 469.000 kijkers (10 procent) naar NPO 2.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen