‘Rechters moeten zich verantwoorden in RTL Boulevard’

Foto: Rick NederstigtHenk Naves, de nieuwe president van de Amsterdamse rechtbank, is een echt showbizzdier. Het lijkt hem wel een goed plan als rechters hun besluiten gaan verdedigen in tv-programma’s als RTL Boulevard. Dat vertelt hij vandaag in Het Parool. Naves vindt het belangrijk dat het volk vertrouwen heeft in de rechtspraak en zou bijvoorbeeld graag in Pauw zitten om rechtspraak uit te leggen. “Ik vind ook dat rechters beslissingen in RTL Boulevard of andere programma’s moeten uitleggen.”

In concrete zaken denkt Naves vooral aan persrechters. “Maar als het over ontwikkelingen in het recht gaat, al dan niet in Amsterdam, kan en wil ik het ook doen.”

Rechtspraak dobbert op de kurk van vertrouwen. Vertrouwen maakt dat iemand zich bij een uitspraak neerlegt. Dan moet je elke dag op alle fronten uitleggen wat je doet en waarom.

Naves was eerder rechtbankpresident in Gelderland. “In Gelderland werkten we mee aan een programma van Omroep Gelderland waarin rechters na enige tijd uitleg gaven over hun oordeel in een eigen zaak.”

We moeten per geval zorgvuldig bezien of rechters naar buiten kunnen treden of niet, maar ik vind zeker niet dat het nooit kan.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen