NOS-baas Marcel Gelauff ergert zich aan NPO

Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws, ergert zich aan de houding van de NPO in de allernieuwste Koningslied-rel. Dat laat hij blijken in de Volkskrant. De NOS meldt vandaag dat de Matthijs van Nieuwkerk-show De Wereld Draait Door en Radio 2 geld hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied, maar de NPO ontkent. “De suggestie dat het niet is voorgelegd, is niet correct. Eerst wilde de NPO geen informatie geven, en nu wordt gezegd dat het niet klopt.

Gelauff vervolgt: “We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd over de programmakosten, maar die wilden ze niet bekendmaken.”

Daarop diende de NOS een Wob-verzoek in om de Koningslied-begroting boven tafel te krijgen. In de begroting staat ‘programmakosten Radio 2 en DWDD’ met daarachter een weggelakt bedrag.

De NPO wilde in eerste instantie niet zeggen wat er achter de zwarte balkjes in de begroting staat, omdat dat ‘bedrijfsgevoelige informatie’ zou zijn.

Na de berichtgeving van de NOS wil de NPO ineens wel reageren en stelt dat er achter het zwarte balkje ‘om niet’ staat, oftewel: gratis. “Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag“, zegt Gelauff.

Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt.”

550.000 euro

Op de laatste dag van juli verbaasde heel Nederland zich over de torenhoge kosten van het Koningslied, waar artiesten vrijwillig aan hebben meegewerkt: 5,5 ton. Daarvan is 400.000 euro opgehoest door het Nationaal Comité Inhuldiging.

Al eerder gingen vermoedens dat een wel heel groot deel van die 400.000 euro in de zakken van de NPO is verdwenen. Die vermoedens zouden door de berichtgeving van de NOS worden bevestigd, maar de NPO ontkent.

Lees alle artikelen over de Koningslied-rel.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen