Jan Kooijman ziet toekomst SYTYCD somber in

Foto: RTLJan Kooijman ziet de toekomst van So You Think You Can Dance, dat zijn minst bekeken seizoen zondagavond afsloot met de minst bekeken finale ooit (331.000 kijkers), somber in. Dat laat hij weten op Facebook. Kooijman verwacht geen nieuw seizoen op RTL 5. “Ik hoop er enorm op. Maar ik ben ook realistisch en ik zie het dus een beetje somber in. De kijkcijfers zijn in Nederland de afgelopen paar jaar enorm gedaald. Daarentegen is het programma in België nog steeds een groot succes.

So You Think is een duur programma om te maken, aldus Kooijman. “Zowel voor 5 als voor VTM. Met andere woorden. De twee partijen hebben elkaar nodig om het te kunnen blijven maken.”

Momenteel is So You Think met zeven seizoenen Nederlands’ langstlopende talentenjacht die nog wordt uitgezonden. “Ik heb de laatste zes seizoenen mogen meewerken aan het programma, en ik weet dus met hoeveel liefde en kundigheid het al jaren gemaakt wordt door de makers voor en achter de schermen.”

Het programma wordt gewaardeerd door tv-makers, het publiek én de danswereld, aldus Kooijman. “Ons programma heeft vanaf seizoen één vooroordelen en stigma’s proberen weg te vagen. Met veel succes. Als jongen mag je tegenwoordig geweldig goed kunnen dansen!

Dans is een enorm sterk bindmiddel gebleken, stelt hij. “Veel sterker dan ik had durven vermoeden toen ik in 2009 als net-gepensioneerde danser plaats mocht nemen achter die desk.”

Ik weet als geen ander dat kijkcijfers bij televisie (en zeker bij commerciële zenders) van het allergrootste belang zijn. Maar ik geloof dat de hiervoor genoemde punten ook hun waarde hebben.”

Ik hoop dus enorm dat RTL en VTM samen op zoek gaan naar oplossingen (en ik geloof echt dat die er zijn) om van SYTYCD weer een programma te maken dat het niet alleen qua maatschappelijke (en culturele) functie en waardering, maar ook qua kijkcijfers weer goed zal gaan doen. In zowel België als Nederland.

Eerder al liet mede-jurylid Dan Karaty zich somber uit over de toekomst van So You Think. Hij legde de schuld neer bij RTL 5, dat het afgelopen seizoen begon op de woensdagavond, in plaats van de vertrouwde zondagavond.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen