NPO-bazen Henk en Shula zien steun afbrokkelen

Henk Hagoort en Shula Rijxman, de twee grote bazen van de NPO, zien de steun van de afzonderlijke omroepen afbrokkelen. Omroep MAX-baas Jan Slagter vraagt zich zelfs openlijk af hoe lang de twee nog kunnen blijven zitten. Dat blijkt uit een interview op vaksite Spreekbuis. Hagoort en Rijxman, die steeds meer macht willen, zijn weinig geliefd in Hilversum. “Ik weet niet of hun posities houdbaar zijn, nu zij niet de volle steun krijgen van alle omroepen”, zegt omroepbaas Slagter.

Slagter vindt dat het koppel niet goed functioneert. “Het is ook hun taak om met de omroepen samen te werken en hen te faciliteren om hun beleidsplan uit te voeren. Het ziet er niet naar uit dat ze dit willen doen“, zegt hij.

Het NPO-duo wil de macht van de omroepen inperken en zelf een grotere stem krijgen. “Het is zeer slecht en ondemocratisch dat straks twee door de politiek benoemde bestuurders gaan bepalen wat jij en ik te zien en te horen krijgen op radio en tv.

Slagter denkt dat het NPO-duo de omroepen compleet buitenspel wil zetten. “Precies wat de VVD ook wil, in de opzicht lopen ze aan de leiband van Sander Dekker.

De NPO wil veel meer macht naar zich toetrekken. Ze willen dat de afzonderlijke omroepen bijna al hun websites sluiten en dat ze hun videocontent niet op hun eigen site plaatsen, maar op de site van de NPO. Ook willen ze programma’s die te veel oude kijkers trekken verjongen of van de buis halen.

Niet alleen Slagter heeft publiekelijk negatief gereageerd op die plannen. VPRO-baas Lennart van der Meulen noemt de centralisatiedrift van Henk en Shula bijvoorbeeld ‘Noord-Koreaans’.

Volgens Spreekbuis worden Henk en Shula in de wandelgangen ‘het tweekoppig monster’ genoemd. Gerard Timmer stopte in 2013 als tv-baas bij de NPO omdat hij Henk en Shula ‘dictatoriaal’ zou vinden.

Ook andere omroepen, zoals de EO en VPRO, hebben zich in het verleden kritisch uitgelaten over het duo.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen