BBC met nieuwe tv-zender in Nederland

De Britse staatsomroep BBC begint een nieuwe tv-zender in Nederland, waarop Brits drama zal worden uitgezonden. De zender heet BBC First. Dat vertelt John Farrar, vice-president bij BBC Worldwide, vandaag in de Volkskrant en Metro. Nederland is na Australië het tweede land waar BBC First wordt geïntroduceerd. Het wordt geen kopie. “We stemmen het aanbod af op de markt. Zo weten we bijvoorbeeld dat in Nederland misdaadseries erg populair zijn“, zo laat hij weten.

Nederland krijgt niet voor niets de primeur. “Onze tv-series zijn in Nederland al jaren te zien bij de publieke omroep. In landen als Duitsland of Frankrijk zouden we van nul af aan moeten beginnen met het opzetten van ons merk. In Nederland kunnen we voortbouwen op de goede reputatie die we al hebben.

Cultureel gezien hebben Nederland en de BBC elkaar altijd goed gelegen, meent hij. “BBC World is bij jullie ook een populaire zender en de series doen het hier op jullie eigen zenders ook goed.”

Door het grote succes van Netflix in Nederland, is buitenlands drama hier zeer in trek. Toch vreest Farrar niet voor de grote concurrent. “Brits drama verschilt van het Amerikaanse werk. Het is individueler, creatiever en meer gericht op de karakterontwikkeling van personages.

In tegenstelling tot Netflix, is BBC First een traditionele tv-zender met een lineaire programmering. “Maar in bepaalde gevallen waarin wij denken ’hier moeten of willen mensen meer van zien’, zullen we anders programmeren. Bijvoorbeeld door twee, drie of zelfs vier afleveringen achter elkaar uit te zenden of zelfs een heel weekend rond een reeks in te plannen.

Het betekent niet dat Britse series nu niet meer op NPO 1, 2 of 3 te zien zullen zijn. “Series zullen hun Nederlandse première beleven bij BBC First, maar zijn daarna gewoon beschikbaar voor andere omroepen die ze willen hebben.

Het is de bedoeling dat BBC First uiteindelijk vooral het beste van Groot-Brittannië gaat uitzenden. En natuurlijk veel crime, want daar zijn jullie Nederlanders gek op!

BBC First, met series als The Three Musketeert, Silent Witness en Wolf Hall, begint op 16 mei. Vooralsnog is de zender alleen te ontvangen via KPN.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen