Aanslag Parijs verwerkt in nieuwe serie De Fractie

Foto: Dirk-Jan van DijkNa het Deense Borgen en het Amerikaanse House of Cards, is er vanaf vanavond ook politiek drama van eigen bodem: De Fractie. De serie is uniek: fictie, realiteit én actualiteit omhelzen elkaar. Dat heeft de omroep laten weten. Dankzij een unieke productionele aanpak kan de actualiteit worden geïntegreerd in de afleveringen. Zo wordt vanavond in de opener al verwezen naar de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs van afgelopen woensdag. “De verhaallijnen laten ruimte voor nieuwe scènes.

Hoewel de fractie die in de serie centraal staat fictief is, maakt de partij deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten.

Dat brengt ook gevaren met zich mee, bevestigt Femke Halsema, die de serie heeft verzonnen. “Onze grootste zorg is dat het kabinet overeind blijft“, zegt ze in het AD. “Als Rutte 2 valt, kunnen al onze scenario’s de prullenmand in.

De acteurs reageren op de uitspraken van de echte Haagse politici. “Als ik nu politicus op het Binnenhof was, zou ik me er enorm zenuwachtig over maken.’

De Fractie begint om 21.15 uur op NPO 2.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen