Publieke Omroep stopt met AM-frequentie

De NPO stopt op 1 september 2015 met het doorgeven van Radio 5 via de AM-frequentie. Vanaf dat moment heeft de Publieke Omroep geen zenders meer op de AM. Dat heeft het vandaag laten weten. De keuze is gemaakt vanwege de bezuinigingen. “Met de afschakeling van de middengolf kan 1,2 miljoen euro worden bespaard. Uitzenden via de AM is door het energieverbruik duur. Bovendien zorgt stopzetting voor mindere belasting van het milieu“, legt een woordvoerder uit in een persbericht.

Deze distributievorm is relatief milieubelastend door het grote energieverbruik. “Op jaarbasis kan drie miljoen kWh energieverbruik bespaard worden.”

De huidige zendinstallaties voor de middengolf zijn verouderd. “Continuering van de AM had omvangrijke investeringen gevraagd.”

Luisteraars van Radio 5 kunnen het radiostation beluisteren via de kabel, internet, mobiele telefoon, satelliet en Digital Radio+. “De alternatieven, zeker Digital Radio+, bieden een hogere luisterkwaliteit dan de AM.

Met de stopzetting van de AM volgt de NPO de Europese trend. “Steeds meer omroepen schakelen de AM af. In Zwitserland, België, Noorwegen en Zweden bestaat de AM vrijwel niet meer.”

Ook Duitsland werkt aan afschakelen van de AM. In Groot-Brittannië wordt de AM alleen gebruikt voor lokale uitzendingen van de BBC.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen