Publieke Omroep stopt met AM-frequentie

Geplaatst op di 16 sep 2014 om 10:50

De NPO stopt op 1 september 2015 met het doorgeven van Radio 5 via de AM-frequentie. Vanaf dat moment heeft de Publieke Omroep geen zenders meer op de AM. Dat heeft het vandaag laten weten. De keuze is gemaakt vanwege de bezuinigingen. “Met de afschakeling van de middengolf kan 1,2 miljoen euro worden bespaard. Uitzenden via de AM is door het energieverbruik duur. Bovendien zorgt stopzetting voor mindere belasting van het milieu“, legt een woordvoerder uit in een persbericht.

Deze distributievorm is relatief milieubelastend door het grote energieverbruik. “Op jaarbasis kan drie miljoen kWh energieverbruik bespaard worden.”

De huidige zendinstallaties voor de middengolf zijn verouderd. “Continuering van de AM had omvangrijke investeringen gevraagd.”

Luisteraars van Radio 5 kunnen het radiostation beluisteren via de kabel, internet, mobiele telefoon, satelliet en Digital Radio+. “De alternatieven, zeker Digital Radio+, bieden een hogere luisterkwaliteit dan de AM.

Met de stopzetting van de AM volgt de NPO de Europese trend. “Steeds meer omroepen schakelen de AM af. In Zwitserland, België, Noorwegen en Zweden bestaat de AM vrijwel niet meer.”

Ook Duitsland werkt aan afschakelen van de AM. In Groot-Brittannië wordt de AM alleen gebruikt voor lokale uitzendingen van de BBC.
29 Reacties op “Publieke Omroep stopt met AM-frequentie”


 1. René

  Toch vreemde beslissing, nog maar weinigen hebben een DAB+ ontvanger en al helemaal niet als autoradio.

 2. Niet belangrijk

  Onbegrijpelijke beslissing. DAB is er nog llllang niet. Pas over 3 jaar is binnenshuis ontvangst van DAB pas gegarandeerd. En daarbij is de geluidskwaliteit verre van digitale kwaliteit. Er zitten zoveel bijgeluiden bij die ontvangst. DAB staat in de kinderschoenen, terwijl een techniek als mobiel internet door groeit. Dus dat zal DAB ook voorbij streven in mogelijkheden.

 3. HIJ

  Vreemde beslissing. Radio 5 Nostalgia is alleen via AM te ontvangen. Ik denk dat juist die doelgroep niet snel overstap op een internetstream of DAB+.

 4. Lora

  Wat een belachelijke maatregel. Ik luister altijd in de auto naar Radio5 Nostalgia en in de keuken en tijdens het werken. Daar is geen DAB, geen kabel, geen internet dat geen minuut achterloopt. En er zijn yhelemaal geen alternatieven voor Radio 5.

  SCHANDE! ACTIE!!

 5. Marc

  DAB wordt helemaal niets. Opgedrongen onzin vanuit Den Haag in ruil voor een FM frequentie destijds. Techniek is al lang achterhaald als internet radio al veel verder is.

 6. Bóris

  In de moderne auto is de middengolf amper nog te ontvangen. En wie luistert nou naar die ouwe meuk van Radio 5?.

 7. Marc

  @Bóris: onnodige reactie, zoals wel zo vaak. Jij vind het ‘ouwe meuk’ maar de doelgroep van Radio 5 niet. Verklaard al weer in welke doelgroep jij valt door deze onnozele uitspraak…

 8. LD

  Waar het écht naartoe moet: Mobiel Internet voor 1 lage prijs in heel Europa, en dan luister je van het noorden van Noorwegen tot op de eilanden van Griekenland naar jouw favoriete station.

  (En dan maar hopen dat Digital rechten ook eens een keer OVER landsgrenzen heen gaan… dat je per land andere echten hebt is gekmakend in een zogenaamd Global market)

 9. Belsnoeker

  Via de AM is gewooon alles slecht te horen. GOEDE beslissing van de NPO!! Weg met het blikken geluid. Aan de andere kant, waarom kan Radio 5 niet naast Radio 1, 2, 3FM en Radio 4 op de FM-frequentie?! Dat lijkt mij overzichtelijk. En overzichteljk werken leidt dan weer tot kostenbesparing!!

 10. Marc

  @Belsnoeker: ruimte gebrek! Uitgesloten. Of ze moeten Radio 4 opdoeken en daar een nostalgie zender van maken, maar dan krijg je de luisteraars van Radio 4 weer op je dak.

 11. Mediaprak

  @LD 11.58. Helemaal mee eens. 1 europa? 1 tarif. En beperkingen vanwege auteurswetten in Europa? Daar moet de Europese vertegenwoordigers zich deuk om maken!

 12. piet

  Boris dat komt dat je geen kloten verstand heb van muziek.
  Toen werd er nog eens goede muziek gemaakt vergeleken met die troep van nu.

 13. Jan-Hein

  Ruimtegebrek? Er is plek zat op FM, al die extra steunzendertjes en twee of driedubbele dekking kunnen zo naar Radio 5 en 6. Nog iets: in Belgié is wel degelijk nog am: de RTBF en in Engeland zitten de nationale commerciële zenders met sport en pop en BBC Radio 4 en 5 op de AM!

 14. Bart

  Radio vijf daar wordt in 2016 de stekker uit getrokken.
  Radio twee en drie worden omgevormd tot een zender.

 15. E. Jansen

  @ Bart:

  Ow… hoe weet jij dat zo?… Ben je weer zo’n betweter die van alles weet terwijl de managers die erover gaan 180 graden anders koersen, en willen blijven koersen?…

 16. Joepie

  Radio 5 Nostalgia: leukste zender van Nederland.

 17. Tim

  Mijn broer woont in Berlijn en vooral in de wintermaanden is radio 5 nostalgia voor middengolf begrippen daar cristal clear te ontvangen. Dus het bereik van deze zendmast is bijna 650 kilometer naar alle kanten!!En de muziek die gedraaid wordt stamt vnl. uit de 50,60 en 70 tiger jaren. Deze muziek is gemaakt in een tijdperk waar analoge AM doorgifte de regel was. Dus het repertoire van R5 Nostalgia past precies bij de AM, Mono doorgifte van destijds. Jammer, jammer
  Inderdaad ” slokt ” deze 10 Kilowatt zender wat energie op, maar de totale som van de duizenden GSM masten voor mobiel internet een veelvoud daarvan. Dus een appels met peren vergelijk.

 18. Bóris

  @Marc, in welke doelgroep valt deze 60+er volgens jou?
  @Tim, De middengolfzender 747 van radio 5 heeft een vermgen van 400 kilowatt en de 891 een vermogen van 20 kilowatt.

 19. Tim

  @Boris : Klopt!

 20. Mediaprak

  De Europeese Commissie/Parlement zou kunnen beginnen om autofabrikanten te ‘verplichten’ om per 2016 in autoradio’s DAB+ ontvangst verplicht te stellen. Het sluiten van AM zenders en op (korte) termijn FM zenders maakt meer en sterkere DAB+ zenders mogenlijk. Stimuleren van mobiele communicatie. Wifi in openbare ruimtes, in OV, in stadscentra en één tarief in Europa. Einde maken aan belachelijke roamingkosten. Stimuleren 5G. Verkoop van DAB+ en 5G kavels op basis van kwaliteit en niet als ‘verdien model’. Waarmee vanaf 2018 DAB+ en mobiele internetproviders de ‘strijd’ om de consument kunnen aangaan. Bijkomend voordeel, door de ruimte welke mobiel internet en DAB+ biedt, komt een eind aan de ‘exclusiviteit’ en door overheid opgelegde format welke de huidige (niet)landelijke radiostations nu hebben. Zou Spotify zomaar het populairste radiostation kunnen worden.

 21. Rik

  Radio 5 Nostalgia is een hele leuke zender! Ik ben 30er, maar het neemt me terug naar mijn jeugd toen ik luisterde naar de muziek waar mijn ouders van houden. Overigens hou ik zelf meer van de Q-Music en Radio 2-muziek, maar Radio 5 ter afwisseling is best leuk af en toe.

  Dat de AM weggaat was niet tegen te houden, qua kosten en milieu overwegingen. De vraag is alleen of de echte doelgroep van 5 meegaat naar DAB…. Ik denk het niet. 90 euro voor een nieuwe radio is voor veel mensen een hoop geld, zeker op die leeftijd.

  Maar via internet luisteren zou de oudjes toch moeten lukken als hun kinderen hen daar een beetje bij helpen?

 22. Tim

  @Mediaprak : Daar gaan we inderdaad naar toe. Maar hoe afhankelijk wil je worden? Bijna elk land houdt krachtige AM, korte, midden en langegolfzenders in lucht als nood en back-up communicatie. Defensie heeft bijv. twee jaar geleden het voormalige korte golf zendstation van de Wereldomroep in Flevoland overgenomen. Zoals ze zelf zeggen…wanneer er niets meer werkt is dit de back up…
  Cyberwarfare ( zowel soft- als hardware matig ) is een realiteit en veel landen ontwikkelen en bouwen EMP wapens die alle electronica buiten werking stelt.
  Dus voor mij is de digitale toekomst niet zo zeker.

 23. Mediaprak

  @Tim Daar heb je een punt. Maar zou de overheid dan ook niet minimaal één landelijk dekkend telefoon en Mobiel netwerk in eigen bezit moeten houden? Tot 1985 was elke ‘PTT’ district centrale voorzien van een noodstroom centrale. Nu werken 98% van de telefoontoestellen als ‘dect’ of VOIP. Mooie techniek maar wel allemaal op 220v installatie aangesloten. Ergo valt de stroomvoorziening uit is het meerendeel van getroffenen afhankelijk van een mobiel met beltegoed en een volle batterij. Als over 5 jaar er geen AM / kortegolf radio’s meer worden verkocht. Omdat de charme van een wereldontvanger is vervangen door t laden van je digitale krant bij een Wifi-spot, dan heeft het instandhouden van het kortegolf zenderpark bij Zeewolde ook geen zin (meer).

 24. Tim

  @Mediaprak : Helemaal mee eens. Ik vind het misdadig dat de overheid deze ” critical infrastructure ” volledig uit handen heeft gegeven. Er bestaat overigens in NL een nood telefoonnet, wat werkt via oude analoge technologie. Willem Alexander en de minister president e.a. kunnen elkaar opbellen. Echter dit noodnet is aan vervanging toe, zeggen ze, en wordt gedigitaliseerd! Dom, dom

 25. Tim

  voor wie geïnteresseerd is :

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2009-12201.html

 26. Mediaprak

  @Tim; Als dat Noodnet net zo wordt onderhouden als C2000? Ik verbaas mij erover dat de bescherming van bewoners in Mali, Irak en Syrië wel een overheid taak is (lees defensie) maar de ‘beveiliging’ van Nederland berust bij ‘marktpartijen’. Als voorbeeld hier in Friesland; een beginnend brandje in Leeuwarden (waar 80% van de bevolking de Friese taal niet machtig is) wordt door de regionale zender in t Fries gebracht (een minderheid van Fries nationalisten gijzeld al 20 jaar het niet Fries sprekende deel). Want Omrop Fryslān, heeft het monopoly, wordt betaald door de overheid als ‘regionale zender’ maar gedraagt zich als ‘taalzender’. Blijkt de brand over te slaan naar een aanpakend pand dan is er sprake van een ‘ramp’ (lees ander subsidie potje) en moet Omroep Friesland opeens in t Nederlands berichten. Bij het nablussen moet Omrop Fryslān weer terug naar het Frysk.. Ook een leuke casus, stel dat een mobiel zendstation van T mobile in brand staat en daarmee kortsluiting ontstaat in de electriciteisvoorziening. Je bent T mobile abonnee.. Geen 220v geen telefoon, geen mibiel ontvangst. Lekker veilig..

 27. Ano Nieme

  Radio 5 kan de stekkerchelemaal wel uit, luistert geen hond naar. Verder is DAB een fiasco

 28. Ano Nieme

  DAB is kwaliteit telefoongeluid van twintig jaar terug

 29. Tim

  @ano Nieme : Geen hond is niet waar, wel een kleine niche doelgroep. Radio 5 is wel een hele rare zender. Overdag de laagst opgeleiden willen bereiken en s,avonds de hoogst opgeleiden. Elke werkdag om 21.00 De kennis van Nu en om 22.00 Academie. Beide hoogst interessante ( populair ) wetenschappelijke programma,s. Zelf luister ik niet life naar radio 5, maar deze twee programma,s download ik wel als Podcast via i-tunes. Ook ik vraag me af hoeveel mensen nu daadwerkelijk life luisteren naar radio 5 in de avond uren. Volgens mij is de Podcast beter beluisterd dan de daadwerkelijke uitzending.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.