Margreet Spijker: ‘Niet Harm Taselaars dream girl’

Foto: RTLMargreet Spijker heeft het idee dat haar ontslag bij RTL Nieuws niets te maken heeft met inhoudelijke reden, maar meer met de smaak van hoofdredacteur Harm Taselaar. Dat zei ze gisteren aan tafel bij RTL Late Night. Spijker heeft het gevoel dat ze al vanaf het begin niet Taselaars smaak was. “Mariëlle Tweebeeke ging destijds weg bij Half Acht Nieuws en ik ben uiteindelijk haar opvolger geworden. Maar ik was niet zijn dream girl, blijkbaar“, aldus de nieuwslezeres in de talkshow.

Gisteren was haar eerste werkloze dag. “Ik ben naar RTL gegaan met twee plastic zakjes om mijn kastjes leeg te halen. Ik dacht aan al die uitzendingen waarin ik dan iemand zag die met een doosje uit een bankgebouw liep of uit een fabriek. Ik dacht: nu weet ik echt hoe het voelt.”

Het is een beetje als liefdesverdriet, zegt ze. “Niet slapen, niet eten, boos, verdrietig, maar uiteindelijk is er ook acceptatie gelukkig. Ik ben niet boos en niet gefrustreerd. En ik had het nooit verwacht, maar ik voel ook een beetje medelijden.”

Medelijden met Harm Taselaar. “Ik ken Harm ook zestien jaar. Ik weet dat het geen slecht mens is. Dat weet ik ook. Ik mag hem ook wel. Wat hij nu deed, kwam voort uit een overtuiging waar ik het helemaal niet mee eens ben.”

Fluitend

Spijker had dit nooit verwacht. “Ik ging er fluitend op mijn fietsje heen. Hij zei, terwijl hij naar de tafel keek: ‘Het is schokkend, maar ik haal je van het scherm.’ Ik dacht: huh, maar hoezo? Je weet wanneer het niet goed gaat, maar er is niets wat daarop wees. Ik werkte er drie jaar en was voor Half Acht een new kid on the block. Ik had het helemaal niet verwacht en wist niet dat ik hoorde.”

Ik zei: ‘Hoezo?’ Toen begon hij over vernieuwen. Toen dacht ik: ah, die vacature. Er was sinds het vertrek van Suzanne Bosman een vacature en dat was heel bijzonder. Dat was nog nooit gebeurd in de geschiedenis van het RTL Nieuws, dat je kon solliciteren op de baan van nieuwslezer.”

Hij zei heel trots in kranten: ‘Ik heb 250 reacties gehad.’ Dus hij was ook wel verleid. Vervolgens herinnerde ik mij dat hij in de Volkskrant zei: ‘Ik heb drie topkandidaten.’ Voor maar één positie, dacht ik toen. Uiteindelijk komen ze alledrie.”

Eer

En Spijker moet eruit. “Ik had één ding en dat is dat ik niet wilde zeggen dat het míjn beslissing was. Er waren heel veel mensen die zeiden: ‘Margreet, waarom heb je niet de eer aan jezelf gehouden?’ Toen dacht ik: ja, dag, welke eer? Zeggen dat ik het RTL Nieuws niet meer wil doen?

Velen beschuldigen RTL Nieuws van seksediscriminatie en daar kan Spijker enigszins in komen. “Dit zou ik zo graag van hem willen weten. Ik weet dat de vrouwen meer angst hebben voor mij wat mij is overkomen en de mannen hebben dat niet. Daar is wel een reden voor denk ik.

Spijkers opvolger is Daphne Lammers. “Dat is een heel goede vriendin. Toen ze solliciteerde hoopten dat we het allebei konden doen. Toen hoorde ik dat Daphne mijn plek kreeg.

Ik denk dat het een kwestie is van smaak. Ik denk dat hij die vrouw heeft gezien en heeft gedacht: ‘Die vind ik veel leuker.’

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen